zondag 2 oktober 2011

021011: Gewonnen in Rotjeknor

Achteraf hadden we beter bij Drachten af kunnen slaan naar Leeuwarden waar de mannen van Braal onder leiding van Tjoe de Paula de Supercuphouder wisten te verslaan. Maar ja, de eerste wedstrijd van de competitie van Donar in Rotterdam, dat gaat dan toch voor.

Zonder scouts en assistent-coach kwam GTF naar Rotterdam voor dit eerste duel in de competitie. De scout van Rotterdam had geen werkende printer maar was zo vriendelijk om de statistieken meteen door te mailen. Waarvoor dank, maar nogmaals, de scouting is dus van Rotterdam. Een paar feiten: Kwartstanden: 8-20, 14-10, 12-24 en 13-21. In het derde kwart werd het zelfs nog even 29-33 maar daarna was het over voor de thuisploeg. Rebounds 44 tegen 29 waarvan 17 aanvallend. 11 tegen 9 steals. 2 punters 50%, 3 punters 36.8% en vrije worpen 70.6% (12 van de 17). Wesby 16, Bell 13, Koenis 12 (9 rebounds), Wyatt 11 en Jason 10 punten.
Wat een troosteloze avond in het sportcentrum in Rotterdam. Ik wil wel positief zijn maar kan het echt niet. De wedstrijden worden daar niet meer gespeeld in de fraaie hoofdzaal maar in een bovenzaal op de tweede verdieping die er op zich niet onaardig uitziet maar dan moet er wel een beetje publiek op af komen. 175 waren er om precies te zijn. 40 fans uit Groningen, ongeveer 40 vrienden en familieleden van coach Hakim, waaronder zijn vader die net uit Egypte was aangekomen en de rest kwam naar verwachting uit de omgeving. Ze hebben daar geen dweilers, geen cheerleaders, geen mascotte, geen ervaren jurytafel, geen goede schotklok en geen sfeer. Wel een pauzeact, dezelfde als vorige week in Utrecht.

De schotklok begon elke keer op 25 in plaats van op 24 seconden. Dat kon blijkbaar ook niet worden aangepast want zelfs na een opmerking van één van de scheidsrechters bleef het maar aanmodderen zo. Sterker nog, Rotterdam wist een keer te scoren terwijl er nog 1 seconde op de klok stond en ze zijkant bal hadden. Dat kan dus niet en klopt dus niet. Maar ja..

Het programmablaadje, een dubbelbedrukt a4tje, gaf geen spelersnummers van de thuisploeg dus het was even zoeken wie nou precies wie was. De meest opvallende verschijning was de Amerikaan, de nummer 15 Albert Jackson (5 punten). Deze man heeft echt de verkeerde sport gekozen. Het is gewoon geen basketballer. Hij lijkt wat op een te zware Ransford Brempong maar dan met een stuk minder basketbalkwaliteiten. Afgelopen vrijdag werd het strategisch plan van Rotterdam gepresenteerd waarin onder andere te lezen was dat de Amerikanen een langer verblijf in Rotterdam krijgen aangeboden. Nou, dat besluit zou ik nog maar eens herzien. Elk blok wat de man zet is niet volgens de regels, aanvallend voegt hij helemaal niks toe en zijn conditie was ver onder de maat. De enige speler bij Rotterdam die positief opviel was Stefan Mladenovic. Hun topscorer was overigens de verkeerde-basket-dunker, Chip Jones met 13 punten.

En dan onze ploeg. Het was allemaal niet indrukwekkend. Aanvallend zit er weinig lef en durf in het spel en zijn automatismen nog ver te zoeken. Verdedigend mag het allemaal wel een stuk sneller en intensiever. Zeker vanaf de kop waar de guards van Rotterdam weinig pressie ondervonden en dus redelijk eenvoudig de lijnen konden uitzetten. De concentratie was ook niet optimaal. Tekenend was een actie in het vierde kwart. Bell bracht de bal op maar vergat dat er nog een Rotterdamse speler achter hem liep. Simpel en eenvoudig pakte de tegenstander de bal van hem af en zo pakten ze twee heel eenvoudige punten. Zodra de basis van het team wordt gewisseld gaat de kwaliteit achteruit. De puntenverdeling geeft daar ook wel een duidelijke indicatie over. De basis 5 zijn stabiel en goed maar zodra er meer dan 1 speler wordt gewisseld zit er weinig lijn maar in het spel en mede daardoor wist 010 het tweede kwart te winnen. Gelukkig werd het één en ander in de tweede helft rechtgezet waardoor we toch eenvoudig wisten te winnen.

Dan de T van Hakim.
Vooraf moet gezegd worden dat de jurytafel geen idee had waar ze mee bezig waren. De schotklok startte nagenoeg continue verkeerd of liep gewoon door. In de situatie die leidde tot de T waren wij in de aanval maar we kregen geen nieuwe 24 seconden. Onze aanval was nog maar net begonnen of de bal ging uit en waren er opeens nog maar 3 seconden van de aanval over. Hakim protesteerde terecht bij de tafel maar hij kreeg geen gehoor. Dus met nog 3 seconden te spelen kregen we zijkant bal. Zowaar wisten we daaruit te scoren maar de reactie van Hakim daarna werd door Peters als ‘provocerend’ beschouwd en hoppa, daar was die, de T. Zie de video.


Maar goed. Gewonnen met 47-75 onder het toeziend oog van 175 toeschouwers. Armoe troef. Maar de eerste punten zijn binnen, dat kan Leiden na hun eerste echte wedstrijd niet zeggen. Overigens, ik blijf er bij, vorige week hadden we gewoon moeten winnen. Maar ja, iets met mosterd en een maaltijd….

Nog wat fragmentjes. Let op de schotklok tussen 0.40 en 0.55


Kijkerstip: maandagavond in de sportuitzending van RTV Noord een discussie over de toekomst van het Nederlands basketbal met onder andere Rob Schuur, Henk Reekers (de baas va de FEB) en Charis Sideris. Dat kan nog een leuk gesprek worden.

1 opmerking:

  1. Wat een droevenis. In mijn jonge jaren trokken we vollere zalen dan dit. Het amateurisme straalt er aan alle kanten vanaf. Jammer voor het imago van de sport, die in NL toch al niets voorstelt. Leuk te lezen dat Chip ze nog steeds ook aardig in het goed netje gooit. Proficiat, jullie staan bovenaan!

    BeantwoordenVerwijderen