woensdag 8 februari 2012

080212: De kwestie Jansen

Uit het Brabants Dagblad van vandaag:
Jansen zet in op vrijspraak

Het verschil tussen een onsportieve en een technische fout kan EiffelTowers-speler Rogier Jansen een schorsing van meerdere duels besparen. Zaterdag buigt de tuchtcommissie zich over de zaak. In theorie zou Jansen ’s avonds alweer kunnen spelen.

De kans bestaat dat basketballer Rogier Jansen zater¬dag met EiffelTowers toch de topper in Leiden kan spelen. De spelverdeler van de Bossche club hangt een schorsing van minimaal drie duels boven het hoofd na een diskwalificerende fout in het laatste duel, zaterdag bij Groningen. Maar de scheidsrechters van dienst hebben hoogstwaarschijnlijk een fout gemaakt. Zaterdagmiddag komt de zaak voor bij de tuchtcommissie.

Jansen kreeg in het eerste kwart een eerste onsportieve fout. Na een gemiste lay-up botste hij per ongeluk op een van de scheidsrechters. Omdat Jansen niet scoorde, begon Groningen meteen aan een nieuwe aanval en wilde hij weer het veld in. Daarbij zou hij de scheidsrechter een duw(tje) hebben gegeven. Per ongeluk, zegt Jansen daarover, opzettelijk vond de leidsman.

Hoe dan ook: in het spelregelboek van de basketbalbond staat duidelijk dat ‘onbeleefd aanraken’ van een scheidsrechter met een technische fout moet worden bestraft, in plaats van een onsportieve. Was dat gebeurd, dan had Jansen na zijn tweede onsportieve fout in het laatste kwart geen diskwalificerende fout kunnen krijgen en de wedstrijd gewoon uit mogen spelen. Van een schorsing was dan uiteraard ook geen sprake geweest. Overigens had de arbitrage ook direct na de eerste fout een diskwalificerende fout kunnen geven.

Jansen hangt nog een voorwaardelijke straf van twee duels boven het hoofd na een diskwalificerende fout van vorig seizoen tegen Nijmegen. In dat duel gaf hij de scheidsrechter een duw met de schouder om een eerdere overtreding na te bootsen. Na een eerdere misdraging tegen Leeuwarden vorig seizoen schorste EiffelTowers Jansen zelf voor een week. De Amsterdammer (27) heeft onder het scheidsrechtersgilde geen al te beste reputatie.

De basketbalbond wil voor de zitting van zaterdag niet op de kwestie ingaan. Voor EiffelTowers is het niet onbelangrijk dat Jansen de komende duels kan spelen. De ploeg wil eerste worden in de reguliere competitie. Dat geeft recht op thuisvoordeel in de play-offs. Bovendien mist het team met de geblesseerde Peter van Paassen, die deze maand uit voorzorg niet speelt, al een belangrijke speler.

De feiten:
38.3.1 Een technische fout is een spelersfout, zonder contact, waarvan de aard betrekking heeft op zijn gedrag, waaronder, maar niet beperkt tot:
Het negeren van de waarschuwingen door de scheidsrechters gegeven.
Het onbeleefd aanraken van de scheidsrechters, de commissaris, de tafelfunctionarissen of de personen op de spelersbank.

Maar ook geldt:

44.2.3 Alle begane fouten, gescoorde punten, verstreken tijd en toegevoegde activiteiten die plaats hebben kunnen vinden nadat de verkeerde beslissing zich heeft voorgedaan en vóórdat de verkeerde beslissing werd erkend, zullen niet ongeldig worden verklaard.

En:

44.2.6 Herstelbare verkeerde beslissingen zijn niet meer te herstellen, nadat de hoofdscheidsrechter het wedstrijdformulier heeft ondertekend.

3 opmerkingen:

  1. Hè jammer,

    ik dacht persoonlijk aan OVERSPELEN maar dat zit er volgens de reglementen niet in helaas... : ) Ondanks zijn reputatie blijven het toch rare fouten met die "onbeleefd aangeraakte scheidsen" in een dubbele hoofdrol.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. HJ publiceert maar snel een ander onderwerp zodat zijn altijd maar weer positieve inbreng over zijn clubje Groningen voor even naar de achtergrond verdwijnt.

    BeantwoordenVerwijderen