donderdag 2 februari 2012

020212: Programma voor 040212

‘Part of the Solution’

Precies een week geleden wonnen we het thuisduel van de club met de minste reisafstand Aris uit Leeuwarden met zeven punten verschil. Maar liefst 3820 aanwezigen zagen het met eigen ogen en zij hebben allemaal kunnen ervaren waarom dit duel mooi, leuk en goed was.

Deze sport is voor een groot deel gebaseerd op statistieken. In het lijstje cijfers van die wedstrijd vielen een aantal punten op. 23 tegen 6 was het bijzondere verschil in ons voordeel wat betreft de aanvallende rebounds. Dat kenmerkt de wil en inzet om een gemiste schotpoging zo snel mogelijk om te zetten in een nieuwe poging om alsnog tot een score te komen. Het totale aantal rebounds verschilde zelfs meer dan 20. Dan viel het verschil in de eindscore zelfs nog relatief tegen want met dit soort verhoudingen in het onderdeel rebounds mag je normaal gesproken een grotere uitslag verwachten. Diverse oorzaken liggen daaraan ten grondslag en één daarvan is het lage schotpercentage. Oftewel, de kans dat de bal daadwerkelijk door de ring gaat als de intentie daar is. Zoiets kan bijvoorbeeld te maken hebben met de vorm van de dag, vertrouwen hebben in eigen kunnen of overtuiging. Ook speelt geluk natuurlijk een kleine rol. Feit is dat de basis, pak de rebound, goed is want daar win je vaak wedstrijden mee.

Andere opvallende resultaten uit de cijfers waren de double double met 12 rebounds en 11 punten voor Thomas en de 10 punten van Jessey. Opvallend omdat ze deels gebaseerd zijn op simpele statistische feiten maar in dit geval ook zeker op zaken die niet meteen in cijfertjes terug te halen zijn. Beide spelers kwamen pas lopende het seizoen naar Groningen en beide hebben even de tijd nodig gehad om te wennen. U heeft ongetwijfeld het uitgebreide interview met deze twee jonge mannen gelezen op de website van de club. Ze delen een woning, zijn beide net de 20 gepasseerd en zijn hier in Groningen met een duidelijke missie. De jeugd heeft de toekomst. Juist daarom is het zo prettig om te zien dat ze allebei hun draai nu wel hebben gevonden en met overtuiging hun steentje aan het team bijdragen. Niks ten nadele van alle anderen maar deze twee hebben in de afgelopen maanden flinke stappen gezet en dat doet de Groninger burger goed. Komend vanaf de bank voegen ze met overtuiging iets toe aan het team en dat is voor alle partijen zeer welkom en goed. Hun ontwikkeling staat natuurlijk niet stil dus in de komende tijd zullen we daar nog heel veel plezier aan gaan beleven.

Een andere man die het benoemen meer dan waard is, is de nummer 8; Jason Dourisseau. Noem hem een cultuurdrager, een warrior, een bikkel of gewoon een hele stabiele goede speler die prima past in Groningen. We kennen hem natuurlijk al een tijdje maar in zijn geval geldt zeker dat statistieken niet alles vertellen over een speler. Overigens waren zijn cijfers vorige week met 11 punten, 4 steals en 8 rebounds prima te noemen maar zijn staat van dienst gaat verder dan dat. Vorig seizoen werd hij niet voor niets in basketballand uitgeroepen tot MVP en ook dit seizoen komt hij daar zeker weer voor in aanmerking. Als ‘Part of the Solution’ is er van hem een video gemaakt in opdracht van GasTerra en als iemand die status verdient is hij het wel. Geen egoïst, maar een keiharde werker die continue in het teambelang functioneert en daarnaast ook nog een hele aardige kerel is. Zo’n man wil iedereen wel in zijn team hebben maar het goede nieuws is, hij speelt in Groningen. Bovendien heeft hij het hier prima naar zijn zin dus de conclusie is snel te trekken, we passen prima bij elkaar. Jason is zo iemand die we het liefst nog heel veel jaren bij ons in Groningen zien spelen. Voor elke tegenstander een enorme lastpak door zijn verdedigende kwaliteiten en daarnaast gegarandeerd altijd een basisspeler met de juiste instelling en inzet. Een topper die oog heeft voor wat er om hem heen gebeurt en er altijd staat wanneer het nodig is. Een boegbeeld voor de club. Met zo’n man kan je een oorlog winnen, althans, als onderdeel van het geheel. Hoe zoiets ook anders kan verlopen heeft u vorige week bij de tegenstander kunnen zien.

‘Part of the Solution’ is in meerdere opzichten wel een zeer toepasselijke omschrijving van JD. GasTerra had het simpelweg niet beter kunnen omschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten