zaterdag 6 februari 2010

070210: Leiderschap

De zegereeks is gestopt en we staan weer met de beide benen op grond. De euforie vooraf was bijna ook de Goden verzoeken. Een bijna uitverkocht huis, 3970 van de 4293 stoelen waren bezet, zag dat Donar maar één kwart wist te winnen en de rest van de wedstrijd achter de feiten aanliep om te proberen de Bosschenaren bij te benen. Iedereen keek naar deze wedstrijd uit omdat nu duidelijk zou worden hoe de krachtverhoudingen precies lagen. Een groepje supporters had zelfs shirts met promotie voor de coach van de tegenstander, die ik overigens nog steeds niet begrijp en bovendien niet gepast vind, laten maken. De bedoelingen waren ongetwijfeld positief, het gaf in ieder geval aan dat dit een zeer belangrijk duel was en dat het volop leefde in Groningen.

De training van vrijdag, voorafgaand aan deze wedstrijd, was op het oog minder scherp en intensief dan je zou mogen verwachten. Een paar spelers hadden last van kleine pijntjes en de ultieme drive ontbrak waardoor mijn prognose voor de wedstrijd tegen Den Bosch vooraf negatief was. Maar, alles is mogelijk, de bal is rond en we beginnen gewoon met 0 tegen 0 dus vol enthousiasme keken we uit naar deze wedstrijd die als primeur voor het eerst live op internet werd uitgezonden. Kortom, een prachtig affiche, een topwedstrijd waar nog lang over nagepraat zou gaan worden.

´Kansloos verloren´, zei Aron Roye tegen Radio Noord en daarmee wist hij in twee woorden de wedstrijd na afloop te kwalificeren. Volgens hem was Haryasz eigenlijk de enige speler die naar behoren wist te presteren en daarmee een ruime voldoende haalde. Aron heeft gelijk. Den Bosch was op alle fronten beter, scherper en speelde meer volwassen. Zoals van Paassen bijvoorbeeld fouten bij zijn tegenstander uitlokt is ronduit slim te noemen. Sinds de laatste wedstrijd tegen Den Bosch is hun verdediging met sprongen vooruit gegaan en heeft coach Beck zijn team bijna perfect op dit duel voorbereid. Ook aanvallend stond het als een huis. Bijzonder hoge schotpercentages en een zeer goede uitvoering van het inside-out spelletje waren doorslaggevend voor de terechte winst van de Zuiderlingen.

Maar wat ontbrak er aan onze kant? Scherpte, gretigheid, bezieling en vooral ook leiderschap. Volgens Marco ging het in deze wedstrijd, na een vraag van iemand van de pers, niet om het duel tussen de beide guards Oliver en Bostain omdat beide heren elkaar niet verdedigden. Maar, het ging wel om de manier waarop deze twee spelers hun team aanstuurden en zelf het goede voorbeeld gaven. Wat dat betreft won Oliver de strijd qua leiderschap met vlag en wimpel. Snelheid, overzicht, goede penetraties en de juiste keuzes voor een eigen schotpoging. Oliver deed het allemaal met overmacht en beheerste de wedstrijd volledig.

Bostain had duidelijk niet zijn avond. In eerdere wedstrijden heeft hij duidelijk laten zien veel meer te kunnen maar in deze wedstrijd gaf hij niet thuis. Maar wie neemt het leiderschap dan over? Wie bepaalt dan hoe er gespeeld moet worden en wie neemt de ploeg op sleeptouw. Dit onderdeel ontbrak en bij dit soort belangrijke duels is dat onmisbaar. Marco heeft het al vaker aangegeven, het ontbreekt in deze ploeg nog wel eens aan het leiderschap op het veld, binnen de ploeg zelf. Tegen Den Bosch was dit euvel duidelijk zichtbaar en dat baart toch wel enige zorgen.

De afgelopen wedstrijden was het ultieme leiderschap ook niet echt nodig. De teamprestatie was voldoende om de mindere tegenstanders van de competitie op de knieën te dwingen. Nu bleek, in de wedstrijd tegen Den Bosch, dat dit onderdeel zeker wel een rol speelt en binnen de ploeg duidelijk nog niet is opgelost. Iemand moet op belangrijke momenten de handdoek oppakken en het voortouw nemen. Het meest logische is dat de guard dat doet omdat hij de lijnen uitzet en bepaalt hoe er gespeeld gaat worden. Bovendien moet het scorend vermogen van die speler hoog zijn omdat hij zelf ook iets moet kunnen creëren. Duidelijk werk aan de winkel voor beide coaches. De tijd begint nu ook enigszins te dringen want met een paar maanden staan de Play-offs voor de deur en bovendien zijn de andere sterke ploegen zich steeds meer aan het ontwikkelen waardoor het niveau steeds hoger wordt.

Kortom, kansloos verloren, werk aan de winkel!
Misschien een idee om nu shirts te gaan maken met het hoofd van de echte leider er op? Promotie van het eigen team lijkt me in ieder geval veel relevanter.

Wat betreft de randzaken van deze wedstrijd: de scheidsrechters krijgen een voldoende, de supportersvereniging verdient alle lof voor hun wederopstanding, de DJ’s mogen wat mij betreft wel aan de Grote Markt blijven en het wordt duidelijk tijd voor een mascotte!

Donderdag Bergen op Zoom uit… altijd lastig.

2 opmerkingen:

  1. WELK LEIDERSCHAP, VANAVOND WAS HET PLEINTJESBASKETBALL EN NOG NIET EENS NIVEAU NASK, GUYOT MAAR GEWOON BRUGLEUNINGHUIZEN TEGEN EEN GEDEGEN DEN BOSCH MET EEN TOP LEIDER DEAN OLIVER, MAAR......... BETER NU DAN OVER EEN PAAR MAANDEN.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Driepuntsschot,leiderschap (Dean Oliver) en routine gaven de doorslag. We genieten nog heel even na in DB om dan toch weer vol aan de bak te gaan. Grote complimenten voor de fantastische entourage die jullie in Martiniplaza neezetten: geweldig. Hopelijk tot in mei ...

    TvA

    BeantwoordenVerwijderen