woensdag 3 februari 2010

030210: Programma voor 060210

Een echte strijd

De gewonnen wedstrijd tegen Weert is al weer een week geleden. Het was een heerlijk basketbalavondje. Het succesvolle schot van eigen helft in de laatste seconden van het eerste kwart van Tim, de dunks van Bas, de drives van Bausch en de collectieve prestatie van Donar die leidden tot een denderende overwinning met 113 tegen 76.

We hebben niks te klagen dit seizoen. De prestaties van het team zijn uitstekend en organisatorisch klopt het allemaal naar behoren. Gezien de geringe belangstelling bij het bestuurlijk spreekuur van vorige week kan je enigszins concluderen dat er weinig onduidelijkheid is onder het Gronings legioen en dat is een prettige constatering. Het is in het verleden tenslotte wel eens anders geweest.
Maar, hoe lekker het nu allemaal ook gaat, we zitten nog midden in het seizoen en de prijzen moeten nog worden verdeeld. Er staat ergens een beker klaar voor het landskampioenschap en er valt zeker ook nog wat te winnen in de bekercompetitie. De vooruitzichten zijn goed, prima zelfs, maar het moet nog wel gebeuren. Het enige wat je nu als team kan doen is je zo goed mogelijk voorbereiden op de periode die straks gaat komen. Klaar zijn voor de belangrijke confrontaties en kunnen omgaan met moeilijke momenten.

Wat dat betreft is de wedstrijd van vandaag wel een goede graadmeter. Den Bosch is al jaren een geduchte tegenstander voor ons en de krachtverschillen zijn niet heel groot. De ploeg van coach Beck doet het momenteel in Europa heel aardig maar in de vaderlandse competitie is het allemaal een stuk minder. Soms wordt er dan gesuggereerd dat de Amerikanen in Bossche dienst meer affiniteit hebben met het spelen in Europa dan belang hebben bij een Nederlands kampioenschap. Voor de Nederlandse spelers, en daar hebben ze in Den Bosch wel een paar prominenten van, zal de kampioensbeker in Nederland minstens zo belangrijk zijn als goede resultaten in Europese wedstrijden. Bovendien heeft de ploeg met spelers als van Paassen, Jansen, Akerboom en Wessels veel ervaring in huis en dat kan soms best doorslaggevend zijn als straks de belangrijke wedstrijden in de Play-offs gaan beginnen. Maar ervaring is niet het enige waar je wedstrijden mee wint. Zo bleek afgelopen zondag wel weer toen Den Bosch na verlenging verloor van directe concurrent Leiden. Volgens de lokale pers was er aan beide kanten sprake van mekkerende coaches, een slapende jurytafel en scheidsrechters die ´te zwaar’ aan het fluiten waren. Allemaal externe factoren die het teamspel niet echt bevorderen. Althans, als je als team je daardoor laat beïnvloeden. Wat dat betreft zijn wij in ieder geval al een stuk verder. Marco heeft de teamspirit hier nu al op een bijzonder hoog niveau weten te krijgen en daar win je wedstrijden mee. Natuurlijk speelt individuele klasse ook een grote rol maar het verleden heeft vaak uitgewezen dat een teamprestatie, als een hecht collectief, vaker en meer rendeert.

Dit seizoen hebben we nog maar één keer tegen Den Bosch gespeeld. Dat was de thuiswedstrijd van 17 oktober die door ons met 93-82 ruim werd gewonnen. Rogier Jansen, de man met flinke Groningse roots, speelde toen door een blessure niet mee. 3450 bezoekers zagen een prachtige wedstrijd die door het toen al, zo pril in het seizoen, hechte collectief werd gewonnen. Den Bosch greep in die wedstrijd vaak naar het middel van de zoneverdediging. Volgens coach Beck was de reden daarvan dat de individuele kwaliteit van zijn spelers minder was dan het vorige seizoen en dat daarom deze manier van verdedigen noodzakelijk was. Een wijs man en basketbalgoeroe bij uitstek zei ooit dat een zoneverdediging eigenlijk gewoon een slechte man-to-man verdediging is. Feit is dat wij dit seizoen in ieder geval nog nooit zo hebben verdedigd en het ook niet echt past bij de strategie van coach Marco van den Berg. Vanavond kunt u zelf constateren of Den Bosch, nu het seizoen ondertussen een flink stuk is gevorderd, nog steeds voor deze optie kiest.

De wedstrijd van vandaag is duidelijk van een andere orde dan, met alle respect, de duels tegen Weert, Nijmegen en Zwolle. Vandaag moeten we laten zien dat we ook tegen een topteam een goede prestatie kunnen neerzetten. Dat we daarnaast vanavond een record kunnen vestigen wat betreft het aantal gewonnen wedstrijden op rij is een prettige bijkomstigheid. Kortom, 100 procent voor de winst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten