donderdag 18 februari 2010

180210: Programma voor 200210

Supporters verenigt U!

Deze kreet zou eigenlijk wel passen bij elke sportclub maar laten we het nu alleen bij het basketbal houden. Afgelopen zondag hebben we kunnen zien hoe dramatisch het is gesteld met de belangstelling van het publiek in Zwolle. Meer dan driekwart van de bezoekers was fan van Donar. Sportief maar ook qua aanhang is Zwolle duidelijk de strijd aan het verliezen.

Een paar dagen geleden speelden we de uitwedstrijd in en tegen Amsterdam. In tegenstelling tot de vorige wedstrijden die wij in Amsterdam de afgelopen jaren hebben gespeeld zat er zowaar nu wel wat publiek maar de zaal is nog steeds droevig en grotendeels leeg. Aangezien het een dinsdagwedstrijd betrof waren er niet heel veel Groningers aanwezig. Ongeveer 60 supporters uit het hoge Noorden had de weg naar Sporthallen Zuid gevonden waar ze overigens wel een spannende en nipt gewonnen wedstrijd zagen. Het totaal aantal bezoekers was zeker niet hoger dan 450 en dat aantal was nota bene ook voor een groot deel te danken aan de gratis uitgenodigde scholieren. Voor eredivisiebasketbal in zo´n grote stad natuurlijk veel te weinig belangstelling.

De laatste thuiswedstrijd tegen Den Bosch trok, naast meer dan 4500 mensen die de livestream op internet bekeken, 3970 bezoekers naar Martiniplaza waarvan een handjevol supporters van de tegenstander. Basketbal in Groningen leeft volop. De zaal was bijna uitverkocht (4293 stoelen beschikbaar) en dat belooft nog wat voor de Play-offs die over ongeveer twee maanden gaan beginnen. Niet alleen de prestaties zijn doorslaggevend, nee, ook de sfeer en de beleving zijn redenen om een avondje Donar van dichtbij te beleven. Vanavond is het een extra feestelijke dag omdat na deze wedstrijd er nog een feestje zal worden gehouden door de supportersvereniging van de club die onlangs een nieuw leven is ingeblazen. Afgelopen jaar heeft het vorige bestuur van de supportersvereniging ‘de Vikings’ besloten om er mee te stoppen maar gelukkig heeft een drietal enthousiaste mensen de draad weer opgepakt om de supportersvereniging weer actief te maken. Afgelopen maand is dit nieuwe bestuur aangetreden en momenteel wordt er achter de schermen de nodige arbeid verricht om straks weer een fanatieke en enthousiaste supportersvereniging in Groningen te laten ontstaan. Of de naam van de vereniging zal blijven bestaan of gaat veranderen is nog de vraag. Zoals het hoort hebben de leden daarbij natuurlijk een belangrijke stem en binnenkort zal daar wel meer nieuws over naar buiten komen. Voorzitter Rob Schuur is blij met het initiatief van dit drietal: “Natuurlijk zijn we als clubbestuur blij met het weer nieuw leven inblazen van de supportersvereniging. Bij een topclub hoort natuurlijk ook een supportersvereniging. Dat brengt binding met zich mee. Eigenlijk zouden bijvoorbeeld alle seizoenkaarthouders lid moeten zijn van zo’n vereniging. Voordeeltjes zijn er natuurlijk ook. Te denken valt aan de korting op de seizoenkaart en bijvoorbeeld kortingen op merchandise-artikelen. Maar ook het voorkeursrecht op wellicht schaarse kaarten bij de uitwedstrijden, georganiseerd busvervoer en leuke activiteiten, zoals ontmoetingen met coaches en spelers. Wij hebben alle vertrouwen in het nieuwe bestuur”. Een prima initiatief en mocht u nog geen lid zijn, houdt u dan het basketbalnieuws in de gaten want het zal niet lang meer duren voordat ook u lid kan worden van dé supportersvereniging van Donar.

Vandaag het thuisduel tegen de ploeg uit Amsterdam. Vier dagen geleden werd nog een uitwedstrijd tegen die ploeg gespeeld en die werd met drie punten verschil gewonnen. Deze uitwedstrijd was een bijzonder zware opgave voor de ploeg van Marco van den Berg. Amsterdam verdedigde goed en aanvallend scoorden ze een groot deel van de wedstrijd hoge percentages. Vooral de jeugdige speler Jessey Voorn deed het met 17 punten uitstekend. In de tweede helft was het met name Haryasz aan onze kant die duidelijk liet merken dat hij absoluut geen zin had om in Amsterdam te gaan verliezen. En zo geschiedde, 81-84. In oktober 2009 speelden we al eerder hier tegen de ploeg die het dit seizoen duidelijk een stuk minder voor elkaar heeft dan de voorgaande jaren. Toen, 24 oktober, wonnen we de wedstrijd met 35 punten verschil. Zou het vandaag ook zo gaan verlopen? Niemand die het weet en dat is ook het mooie van deze fantastische sport. Met uw verbale steun zou het moeten lukken om de punten weer in Groningen te houden en zo de weg naar een perfecte positie voor de Play-offs definitief te veroveren. Hebben we er weer zin in?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten