donderdag 25 februari 2010

250210: Weert..... zucht

Weert. Wat moet je er van zeggen zonder sarcastisch te worden. Het leek helemaal nergens op. Vijf basisspelers die alleen maar voor zichzelf spelen en nog steeds niet begrijpen dat basketbal een teamsport is. Waarom ga je dan nog drie en half uur in een bus zitten om naar Groningen te komen? Coach Stansbury had wel het antwoord op die vraag. Omdat het gewoon genieten is om te kijken hoe Flames speelt. Inzet, karakter, vechtlust en 100% overgave. Dat is de reden waarom je naar deze hal moet komen. De tegenstanders van de laatste tijd geven weinig tegenstand maar toch kan je genieten omdat Donar maar één doel heeft en dat is winnen. Elke wedstrijd weer. Daar gaat alles voor opzij. De energie straalt er vanaf en elke wedstrijd weer is er een andere speler die in positief opzicht opvalt. Natuurlijk Haryasz, die valt elke keer op maar die is ook van een hele aparte klasse. Nu was het Dourisseau die niet alleen de guard van Weert helemaal lam legde maar daarnaast aanvallend ook een ontzettende drive had.

En dat brengt me op het volgende. Het kan zijn dat Weert de eerste tegenstander van ons is tijdens de Play-offs, sterker nog, die kans is heel groot. Dan speel je het hele seizoen op een bijzonder laag niveau maar als je vervolgens straks twee wedstrijden boven jezelf uitstijgt en wij misschien twee complete off-days hebben, ga je gewoon een ronde verder op weg naar het landskampioenschap. Als Flames de komende wedstrijden zo door gaat worden we met stip eerste van deze competitie. En wat winnen we daarmee? Thuisvoordeel, dat is dan ook het enige. Natuurlijk is dat voor ons een heel groot voordeel want tijdens onze thuiswedstrijden spelen we absoluut nog beter dan tijdens de uitwedstrijden. Het statistisch verschil: 40% driepunters thuis raak tegen 30% in uitwedstrijden en 93,5 punten thuis gemiddeld tegen 81.4 in uitwedstrijden. Dat we thuis nog beter spelen dan in de uitduels is logisch. Basketbal is een sport van runs maken en in Groningen gaat dat een stuk eenvoudiger als er zo’n 3000 fans achter je staan en dat ook nadrukkelijk laten merken.

Daarom zou ik willen pleiten voor een extra prijs voor de ploeg die aan het einde van de competitie op de eerste plaats staat. Die prijs heb je dan als team namelijk echt verdiend. Dan heb je als enige ploeg de minste wedstrijden verloren en dat is wat waard. Wat voor prijs zou dat moeten worden? Bijvoorbeeld een vrijstelling in de eerste ronde waarbij de nummer acht ongeacht de uitslag twee oefenwedstrijden tegen de ‘competitiekampioen’ mag spelen. Daarnaast een beker, bloemen en een eervolle vermelding.

Zo, die frustratie is er uit. We hebben gewonnen en we zijn nog steeds op de goede weg. O ja, nog één detail over deze wedstrijd. Bauscher mag blij zijn dat hij een gewone fout kreeg voor zijn actie onder het bord. Hij kreeg de fout omdat hij het duidelijk niet eens was met de scheidsrechter over wie het balbezit kreeg. Aangezien de actie al was geweest en er dus geen sprake meer was van contact zou hij eigenlijk voor het protest een zwaardere straf moet krijgen. Ach, Kraaijeveld was mild vanavond en terecht. Net als het niet affluiten van lopen bij de dunk van Dourisseau. Zoiets moet een scheidsrechter aanvoelen en dat deden ze nu wel. Dat hoort een beetje bij de sport zolang het geen puntje-puntje wedstrijd is.

2060 bezoekers waren er vanavond en dat is een mooi aantal voor deze derde wedstrijd op rij binnen zes dagen. Nu moeten we een weekje wachten en dan komt Leiden. Dat is een tegenstander van een heel ander kaliber. Eindelijk….

1 opmerking:

  1. Hé HJ,

    Ik kan je blijven feliciteren dit seizoen en doe dat van harte. Maar sluipt er stiekem toch wat angst voor de Play Offs in ... ? Gevoed door resultaten uit het verleden? Eigenlijk ben ik het wel met je eens maar het is óf Play Offs óf een systeem zoals bij het voetbal; gewoon kampioen als je op het eind van de competitie bovenaan staat. Wel zo simpel. Maar toch hebben die Play Offs wel wat natuurlijk. Money time in optima forma. En met een kwakkelend seizoen als we hier in DB meemaken ben je blij met het systeem ... hopend dat ze er dan wel staan ... als het echt moet. Eerst hier maar eens 2e zien te worden, zal nog knap lastig zijn. Ik verheug me nu al op 4x Martiniplaza in de finale ... maar dat is voor ons nog heel, heel ver weg. Weert zou voor jullie "appeltje eitje" moeten zijn in de kwartfinale, toch ???

    CU. Toine

    BeantwoordenVerwijderen