vrijdag 5 november 2010

051110: Programma voor 071110

Koploper

Na vandaag hebben we alle tegenstanders in de DBL een keer getroffen en kunnen we rustig constateren dat de start van de competitie voor ons prima is verlopen. Tot nu toe hebben we van alle opponenten gewonnen en daarom staan we nu met stip bovenaan de ranglijst.

Dat de meeste teams dit seizoen een stapje terug hebben moeten zetten is duidelijk. Met name door financiële toestanden is het sportieve niveau van de competitie in het verleden wel eens hoger geweest. Veel teams spelen met minder buitenlanders terwijl het niveau van de Nederlandse spelers niet met sprongen vooruit is gegaan. Wij in Groningen zijn een positieve uitzondering en hebben gelukkig de lijn van afgelopen seizoen goed kunnen doorzetten. Deze landelijke ontwikkeling is op zich niet heel positief maar het basketbal is niet de enige sport die hier mee te maken heeft. Door de huidige situatie in basketballand zijn er met regelmaat journalisten en andere betrokken die hun mening niet onder stoelen of banken steken en vaak hun ongezouten mening geven over sommige clubs die met een grote hoeveelheid buitenlandse spelers spelen. Een ieder mag natuurlijk zijn of haar mening hebben maar de feiten zijn zoals ze zijn. Het Rotterdamse initiatief bijvoorbeeld om louter met Nederlanders te gaan spelen werd met trompetgeschal onthaald maar is na één seizoen alweer ter ziele gegaan. Daarnaast, over het algemeen mag je best vaststellen dat de inbreng van buitenlandse spelers vaak tot betere resultaten leidt. Althans, als je maar de juiste spelers weet vast te leggen. Elke club houdt zich keurig aan de geldende regels, minimaal vijf Nederlanders in het team, en daarmee zijn de meeste discussies meteen een halt toe te roepen. Dat het gemiddelde niveau van de Nederlandse spelers de afgelopen jaren niet met sprongen vooruit is gegaan is een probleem waar wij allemaal mee te maken hebben. Dat is jammer en spijtig maar het is niet anders. Op verschillende vlakken worden er momenteel initiatieven ontplooid om hier structureel iets aan te gaan doen maar zoiets verander je niet zomaar in een paar jaren.

Als favoriet voor de titel zijn wij voor alle tegenstanders de te verslagen ploeg. Onze ambities voor dit seizoen zijn helder. Daarom is de ploeg grotendeels bij elkaar gehouden en zijn de verwachtingen hoog. Ja, wij spelen met veel buitenlanders maar het zijn stuk voor stuk spelers die het teambelang belangrijker vinden dan het individu en allemaal willen ze het hoogste van het hoogste bereiken. En zo hoort topsport ook te zijn. Altijd willen winnen en de beste willen zijn. We mogen onszelf landskampioen en koploper in de DBL noemen en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Bovendien is de manier waarop onze ploeg nu speelt indrukwekkend en zeer succesvol te noemen. Over een dikke week begint het Europese avontuur en kunnen we met eigen ogen zien of we ook op dat niveau goed kunnen meedraaien. Daar hebben we al een hele tijd naar toe gewerkt en daarom spelen we nu zoals we spelen. Ook andere coaches en verslaggevers zien dat en geven daar incidenteel hun mening over. Na de uitwedstrijd tegen Leiden werd coach Toon van Helfteren over de Groningse ploeg in een krant geciteerd: ‘basketbal is eenvoudig spelen, slim zijn en beginnen bij een waterdichte verdediging’. En de verslaggever vervolgde: ‘juist die basisbeginselen beheerst Groningen uitstekend en gedisciplineerd speelde het zich van de ene naar de andere aanval’.

3 oktober begonnen we de competitie en na vandaag hebben we alle tegenstanders een keer van dichtbij kunnen zien. Eén conclusie is in ieder geval nu wel te trekken, we kunnen van iedereen winnen en tot op heden hebben we dat ook gewoon gedaan. Een aantal clubs zullen in de komende periode alleen maar beter gaan functioneren terwijl anderen juist verder zullen wegzakken. Wordt het daarom saai om naar te kijken? Absoluut niet! Het spel wat GasTerra Flames momenteel laat zien is verdedigend indrukwekkend en aanvallend zal het alleen nog maar beter worden. Voor u als liefhebber moet dit wel een genot zijn om naar te kijken. We hebben het in het verleden ook wel eens anders meegemaakt in Groningen.

Kortom, we zijn de beste ploeg van het land en daar zijn we allemaal maar wat trots op. Groningen is dé basketbalstad van Nederland, niet alleen qua aanhang of wedstrijdlocatie maar ook qua resultaten. Die combinatie geeft een bijzonder goed gevoel en op deze zondagmiddag in november is dat iets waar we allemaal best even bij stil mogen staan. Niet te lang hoor want Pete Miller en zijn mannen uit Leeuwarden staan klaar voor waarschijnlijk weer een leuke wedstrijd. Geniet ervan, U bent erbij. Groningen heeft het, in Groningen leeft het!

1 opmerking:

  1. Heb helaas geen wedstrijd kunnen zien in verband met verblijf in Bonaire, maar lees met plezier je blog om een beetje op de hoogte te blijven. Thnx HJ!

    BeantwoordenVerwijderen