maandag 29 november 2010

291110: Programma voor 301110

Team

Twee tegenstanders hebben we reeds getroffen in de Eurocup, vandaag is de wedstrijd tegen de derde uit onze poule. Beide wedstrijden werden tot nu toe verloren dus vandaag moet het gebeuren willen we nog een kans maken om een ronde verder te komen. Aan de publieke belangstelling zal het vandaag wederom niet liggen want het belooft een goed gevulde Martiniplaza te worden met onder andere de aanwezigheid van een groot gezelschap met allerlei medewerkers van de 4 mijl van Groningen.

Qua belangstelling hebben we sowieso niet zoveel te klagen in Groningen. En terecht. De prestaties zijn uitstekend en de manier waarop het spel wordt gespeeld is mooi en aantrekkelijk. Bovendien is het kijken naar deze sport meer dan alleen zomaar even naar een wedstrijd kijken. Basketbal is een beleving. Er gebeurt veel, niet alleen in het veld maar ook er om heen. Je komt eigenlijk ogen te kort om alles direct te volgen en dat maakt een avondje topbasketbal tot een geweldige beleving voor jong en oud. Was u bijvoorbeeld aanwezig bij de wedstrijd tegen Weert van afgelopen zaterdag? Terwijl de helft van ons team niet inzetbaar was door ziektes en blessures wonnen we toch van de Zuiderlingen en dat is een hele goede prestatie. Bovendien had de tegenstander een speler in het veld die het aanzien meer dan waard was. Met zijn 1.72 meter en voor een basketballer toch al een aanzienlijke leeftijd (34) speelde hij de 40 minuten vol en scoorde er driftig op los. 38 punten maakte hij, meer dan de helft van de totale productie van zijn team. Zijn collega’s werden niet echt gemotiveerd door het scorend vermogen van hun spelverdeler want naast de 38 punten van Glenn Stokes was 6 het maximale aantal individueel gescoorde punten van een paar van zijn medespelers. Het was leuk om eens te zien hoe een ploeg draait om precies één persoon maar ook nu weer bleek, je wint er geen wedstrijden mee. Wij hadden alle moeite om hem in het gareel te houden maar het verschil tussen de twee ploegen afgelopen zaterdag was duidelijk. Teamspel tegen individuele kwaliteiten. Niet dat wij geen individuele kwaliteiten hebben, absoluut niet zelfs, maar bij ons gaat het teambelang boven alles. De norm van keihard werken, intensief verdedigen en rebounden ligt voor alle spelers zo hoog dat er nauwelijks sprake is van verslapping op het moment dat bepaalde prominente spelers door wat voor reden dan ook niet inzetbaar zijn. Het platform voor goed presteren is niet het individu maar de samenwerking van het team. Dat ligt natuurlijk ook enigszins voor de hand want basketbal is een teamsport maar het is de kunst om de juiste spelers bij elkaar te krijgen en vervolgens die norm goed tussen de oren te krijgen. Dat deze werkwijze effect heeft bewijst momenteel de ranglijst in de DBL. Met kop en schouders steken we boven de rest uit en dat is in deze fase van de competitie nog niet vaak vertoond. Zou dat misschien ook de reden zijn waarom de Miami Heat met een paar absolute topspelers in de gelederen nog niet volgens de hoge verwachtingen presteert? Wie het weet mag het zeggen. Feit is dat de teamprestatie altijd boven het individu gaat en die instelling leidt vaak tot goede en betere prestaties. Dat is ook precies de reden waarom wij de wedstrijd tegen Weert wonnen en Stokes met zijn collega’s weer met lege handen terug naar Weert konden vertrekken.

Europees presteren is weer iets van een andere orde. De tegenstanders die we tot op heden hebben getroffen waren allemaal onder de indruk van onze onverzettelijkheid maar met name ervaring op hoog niveau en het gewend zijn om met dit soort druk om te gaan waren tot nu toe, in ons nadeel, vaak doorslaggevend. Allerlei omstandigheden zijn anders en daar moet je als speler en als ploeg mee om kunnen gaan om toch goed en gedegen kunnen presteren. Het reizen, de hogere spelnorm, de belangen, de scheidsrechters, alles is anders in Europees verband. Goed voor de ervaring natuurlijk maar we zouden zo graag meer willen. Vandaag spelen we tegen de Italianen en volgende week is meteen al de return. De verwachting is dat er een flinke groep supporters uit Groningen zal afreizen naar de uitwedstrijd en dat is voor de ploeg een mooi en positief gegeven. Maar het belangrijkste is natuurlijk het herstel van de diverse kwetsuren. Laten we hopen dat de afgelopen dagen de bacillen en de pijntjes de ploeg grotendeels hebben verlaten en dat we weer op oorlogssterkte kunnen aantreden. Dan zou het samen met uw verbale ondersteuning gewoon moeten lukken. Let’s do it!

2 opmerkingen:

  1. Veel succes en er vol tegenaan graag. alles uit de kast, laat iedereen zich helemaal leeg knokken ... :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mooie wedstrijd en weer een mooi verhaal HJ, tot Donar!

    BeantwoordenVerwijderen