zondag 14 november 2010

141110: Programma voor 161110

Ja, hele andere koek!

Sinds afgelopen zondag is de stand in de eredivisie elf gespeeld en nul verloren. Een uitstekende start van dit seizoen en dat smaakt naar meer. We verloren tot op heden alleen van Kazan en dat was meteen ook een tegenstander van een heel ander kaliber. Vandaag beginnen we aan een nieuw avontuur in Europees verband en dat is zeker andere koek.

Als we nog even kort terugblikken en kijken naar de laatste thuiswedstrijd tegen Leeuwarden dan kunnen we rustig stellen dat de 3450 bezoekers een hele aangename zondagmiddag hebben gehad en zeker hebben kunnen genieten van dat duel. De Friese club bood goed weerstand waardoor de spanning aanwezig was maar in het vierde kwart was het ook in dit geval weer er op en er over. Dat is toch één van de sterke punten van onze ploeg. Het slopen van de tegenstander en toeslaan op het moment dat de krachten bij hen afnemen en juist dan hard blijven verdedigen en tactisch goed aanvallen. Pete Miller heeft nog steeds de hoop dat hij dit seizoen ons nog eens zal verslaan en door omstandigheden zou dat natuurlijk best kunnen. Qua conditie valt er nog wel wat te verbeteren aan zijn ploeg dus dat zal eerst de nodige aandacht moeten krijgen.

3450 bezoekers waren er aanwezig op die zondag. Een paar dagen later speelden we de wedstrijd in en tegen Rotterdam en volgens RTV Rijnmond waren er 98 bezoekers aanwezig bij dat duel wat door ons met twintig punten verschil werd gewonnen. Ook dat is andere koek. In Groningen ligt het gemiddelde net onder de 3000 maar het kan dus duidelijk ook anders. Los van het feit dat Rotterdam qua resultaten zeer matig presteert is het natuurlijk een dramatische constatering dat de sport zo weinig bezoekers trekt in zo’n grote stad. Zo wordt het voor elke tegenstander een feest om hier in Groningen te mogen spelen want laten we eerlijk zijn, het gaat om de beleving en de sfeer die het publiek tijdens de wedstrijd beleeft. Niet alleen de prestaties van Rotterdam zijn matig, ook de beleving daar is duidelijk tanende. Dat is slecht voor de sport en ook niet echt motiverend voor de teams die daar moeten spelen. Het leverde ons in ieder geval weer twee punten op en daar gaat het uiteindelijk om.

Andere koek is ook de tegenstander van vandaag. Op papier de sterkste ploeg uit onze poule en bovendien een club met een grote aanhang in Europa. We zijn het bezoek van een grote groep Turkse supporters van een paar jaren geleden nog niet vergeten. Een flink aantal stoeltjes overleefden de strijd niet maar de sfeer tijdens de wedstrijd was mooi. Dat maakt het duel van vandaag ook zo interessant. De kans is groot dat Galatasaray ook vandaag een fanatieke aanhang op de been heeft gebracht en dat geeft deze wedstrijd een extra dimensie. Om nog maar te zwijgen over de uitwedstrijd die daar op 14 december zal worden gespeeld. Ook voor de spelers is dit een wedstrijd uit een andere categorie. Vandaag moet alles kloppen en zullen ze moeten pieken om een goed resultaat neer te kunnen zetten. De schotpercentages moeten ten opzichte van de afgelopen weken duidelijk hoger zijn en een ieder zal op de toppen van zijn kunnen moeten presteren. Natuurlijk moeten we wel ons eigen spel blijven spelen en dat zal ongetwijfeld ook wel gebeuren. Zien wat de verdediging doet en daar onze aanval op afstemmen. Als we verdedigend hetzelfde blijven doen als in de afgelopen periode dan zal dat zeker een wapen zijn waarmee we de Turken kunnen verrassen. We zien dat de automatismen in de ploeg weer herkenbaar worden en dat leidt in de eigen competitie tot prima resultaten. Het niveau van de Turkse tegenstander van vandaag is wel even wat anders dan Rotterdam uit, maar het principe is hetzelfde. We beginnen met vijf tegen vijf en een stand van nul tegen nul.

Dus, andere Groninger koek op diverse vlakken. Europees basketbal met tegenstanders van formaat hier in Martiniplaza. Prachtig om mee te maken en wij zijn er bij. Scheidsrechters op Europees niveau, een fanatieke aanhang en een tegenstander van een hoog niveau met een grote historie. Geniet er van, dit zijn de krenten uit de pap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten