maandag 15 november 2010

151110: Toestanden...

Beste lezer,

Er broeit wat in basketballand. En broeien betekent in dit geval niet veel goeds. Al eerder heb ik op deze site uitspraken gedaan over het niveau van de heren en de dame scheidsrechters in de eredivisie en zo langzamerhand komen er steeds meer verhalen naar buiten.

Voorop gesteld dat het natuurlijk nooit over individuele personen zou moeten gaan want dat is op een verkeerde manier op de man spelen en daar heeft niemand wat aan. Maar dat er wat aan de hand is, is wel duidelijk. U leest ongetwijfeld ook de site ibasketball.nl. De afgelopen dagen zijn daar berichten te lezen waaruit blijkt dat er wel duidelijk echt iets aan de hand is. Het mooie is dat er daar ook door diverse mensen van verschillend pluimage reacties worden gegeven waaruit blijkt dat de kritiek niet uit de lucht is gegrepen. Onlangs plaatste de site van de DBL, het officiële orgaan van de FEB (!!) een artikel van Jan van der Nat, wie kent hem niet, een kritisch stuk over basketbalkennis. In het artikel worden een aantal situaties benoemd waaruit zou blijken dat het scheidsrechterskorps het op zijn zachtst gezegd, niet altijd bij het rechte eind heeft. Los van de wel of niet daadwerkelijke feitelijkheden in het artikel is het best vreemd te noemen dat nota bene deze officiële site van de DBL dit artikel zo plaatst. Het lijkt een beetje op kritiek op eigen functioneren en dat is best apart te noemen. Daarnaast publiceerde een zuidelijke krant onlangs een artikel waarin clubmensen uit Bergen op Zoom heel directe kritiek gaven op een specifieke scheidsrechter wat, mijn inziens, absoluut niet kan. Ten eerste in het niet gepast dat clubmensen zich zo negatief uitlaten over een specifiek persoon en ten tweede heeft de redacteur in kwestie blijkbaar nog nooit gehoord van het fenomeen hoor en wederhoor. Over dit laatste voorval is nu naar buiten gekomen dat de FEB de club uit Bergen op Zoom enigszins op de vingers heeft getikt. Ze keuren de actie af en bij een eventueel vervolg zullen er stappen worden ondernomen. Nou nou, poe poe. Daar zullen ze bij de Giants wel even wakker van liggen.

Ook off-the-record wordt er veel gesproken over het niveau van de fluitisten in Nederland op het hoogste niveau. Natuurlijk zal ik hier geen citaten gaan gebruiken van bepaalde mensen die hun mening soms zeer duidelijk ventileren maar laat duidelijk zijn dat er best veel kritiek is.

Door de huidige berichtgeving is nu in ieder geval zonder twijfel duidelijk dat er wel iets aan de hand is. In één van de reacties op die andere site werd de oorzaak van het probleem wel goed verwoord: de spoeling is te dun en de opleiding en training schiet overduidelijk te kort. Ik deel die mening. Natuurlijk mogen we kritiek hebben want laten we eerlijk zijn, kritiek op scheidsrechters zien we in iedere sport. Maar bij onze sport is het soms wel extreem. Dat er dus iets moet gebeuren is helder. Wat mij betreft is er maar één instantie die nu de handschoen zou moeten oppakken. De FEB met hun DBL is nu aan zet. Zij organiseren de eredivisie en zijn dus automatisch ook verantwoordelijk voor de juiste (bege)leiding. En waaruit bestaat die FEB? Juist, u raad het al. Alle clubs uit de eredivisie zijn vertegenwoordigd in dit geheel en dus zijn zij samen ook verantwoordelijk. Oeps.. daar wordt het nu niet echt makkelijker van. Geld is er niet, eenheid in visie en beleidsvoering ontbreekt en een ieder heeft een eigen agenda. En nu?

Goeie vraag. Dit ‘probleem’ zal niet zomaar één twee drie kunnen worden opgelost. Zoiets vraagt om een visie en om een gedegen meerjarenplan. Wie pakt die handschoen op? Ondertussen kunnen we morgen even kijken hoe Europese scheidsrechters hun werk uitvoeren in Groningen. Ik kom hier nog op terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten