dinsdag 8 februari 2011

080211: Den Hartog versus Den Bosch

Vraag tien mensen met enige kennis naar hun mening en je krijgt waarschijnlijk tien verschillende meningen. De wedstrijd tussen Nijmegen en Den Bosch van afgelopen zaterdag werd weliswaar gewonnen door de thuisclub maar veel boeiender was de rol die één van de scheidsrechters speelde in de slotminuten van die wedstrijd.

Graag had ik na afloop van dat duel een interview gezien met Paul den Hartog. Zoals scheidrechter Blom deed na afloop van de voetbalwedstrijd tussen FC Groningen en Willem II. Blom had het lef om voor de camera te zeggen dat hij er gewoon naast zat en dat de wedstrijd mede door zijn beslissing zeer nadelig uitplakte voor Willem II. Ik hou daar wel van. Wees gewoon eerlijk en zeg hoe het zit. Dat een scheidsrechter na een wedstrijd ook naar zijn mening wordt gevraagd is niet meer dan terecht en hoort ook bij de sport. Wij als toeschouwers willen graag weten waarom een scheidrechter tot een bepaalde beslissing is gekomen en wat zijn beweegredenen zijn. In het geval van Blom is de kwestie dan ook meteen de wereld uit en dat is voor alle partijen alleen maar prettig.

Nu even terug naar zaterdag. De eerste T voor Rogier had wat mij betreft geen T moeten zijn. Rogier gaat voor een aanvallende fout maar aangezien hij niet de juiste positie heeft zou hij een gewone verdedigende fout moeten krijgen. Het feit dat hij achterover valt is redelijk logisch en zeker niet te bestraffen met een T. Bovendien is het moment in de wedstrijd zo belangrijk dat je je als scheidsrechter wel drie keer moet beseffen dat dit een zeer bepalende call zou kunnen zijn. Den Hartog geeft toch een T met alle gevolgen van dien. Vervolgens krijgt Rogier een tweede omdat hij de situatie aan de scheidsrechter wil uitleggen en daarbij Den Hartog raakt. Oei…dom. Als speler weet je dat je dat niet moet en niet mag doen dus daar ging Rogier zeker te ver. Die tweede T betekende dus totaal vier vrije worpen waardoor het momentum volledig bij Nijmegen kwam te liggen en de wedstrijd door de thuisploeg werd gewonnen.

Wat zou Den Hartog hebben gezegd als hij voor een camera zou zijn verschenen? De kans is zeer groot dat hij zijn beslissingen volledig zou hebben verdedigd. Sommige situaties in het basketbal zijn voor meerdere uitleg vatbaar en bovendien speelt het verloop van de wedstrijd ook een grote rol. Wellicht had Rogier daarvoor al een waarschuwing gehad voor een vergelijkbare situatie. Dat weten wij dus niet. Maar feitelijk ben ik van mening dat de eerste T niet terecht is. En daarmee ontstond een sneeuwbaleffect waardoor het allemaal alleen maar erger werd voor Den Bosch. In het Brabants Dagblad geeft Den Hartog zijn mening wel enigszins en daaruit blijkt ook dat dit incident niet op zichzelf stond.


En dan na afloop een zeer geëmotioneerde coach van Den Bosch voor de camera die helemaal leeg loopt en zijn beklag doet over het arbitrale niveau in de Nederlandse competitie. Laat helder zijn, inhoudelijk heeft hij volledig en helemaal gelijk maar je kunt je afvragen of het slim is om dat verhaal zo voor de NOS af te steken. Hij geeft zijn mening maar de kans is groot dat hij daar meer last van krijgt dan voordeel uit haalt. Dat er iets moet gebeuren aan het niveau van de scheidsrechters in ons land is helder en daar is iedereen het wel met elkaar over eens. Alhoewel, er zijn mensen, die nota bene hoog in de boom zitten, die zeer gecharmeerd zijn over de kwaliteiten van de referees. Wellicht is dat ook precies de reden dat het zo is zoals het is en dat er waarschijnlijk weinig tot niks zal gaan veranderen.

Sport en emotie gaan hand in hand en in het geval van coach Körner is het niet anders. Maar doe jezelf en je club een plezier en blaas de stoom eerst elders af voordat je voor een camera gaat staan om dit soort verhalen te gaan vertellen. Je bereikt er namelijk helemaal niks mee.
Algemeen manager Jos Frederiks van Den Bosch was niet aanwezig bij de wedstrijd maar liet via twitter weten dat de duw van Rogier niet slim was maar dat ‘het lijkt op een stok om mee te slaan’. Ook dat zou Jos wel even mogen uitleggen…

Conclusie: ik pleit voor reacties van scheidsrechters na afloop van de wedstrijd. Bij deze een oproep aan de heren van de pers: als een discutabele situatie zich voordoet, vraag er gewoon naar. In het voetbal kan het al, waarom ook niet gewoon bij het basketbal?

5 opmerkingen:

  1. De beelden nog 3x gezien. Conclusie: deze scheids is een thuisfluiter, regelneuker en naaier. Een fansite voor Rogier en een standbeeld voor Korner ... verandert er hopelijk ooit iets aan het erbarmelijke niveau van die blaaskaken.
    Kom op HJ, een beetje meer peper en stellingname in je colums. Je kunt niet iedereen te vriend houden. Meende ik eerder niet de nodige irritaties over de verschillende fluitisten op ToH gelezen te hebben toen het Donar betrof?
    En a.u.b. geen scheidsen voor de camera na afloop; ze zullen zich toch alleen maar achter de formele regeltjes verschuilen en krijgen bovendien nog eens een extra podium voor hun ijdeltuiterij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rogier kreeg voor het contact met de ref geen 2e T maar een directe T (beide vuisten omhoog van de ref) Ja, ik noem zijn naam bewust niet, remeber Harry Potter: He who shall not be named...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sorry typo, bedoelde inderdaad een D

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze topscheids heeft helemaal gelijk; er was contact ... dus een D. Klasse.

    BeantwoordenVerwijderen