zaterdag 12 februari 2011

130211: De appel is geschild! Met aanvulling

Meer info over de wedstrijd tegen Leeuwarden volgt morgen maar hier alvast de beelden van de opening van het nieuwe Donar supporters café. En waar gaan we het morgen dan uitgebreid over hebben? Nou, bijvoorbeeld over Barry Peters, over het demonstratie basketbal wat we vanavond hebben gezien, over die nieuwe speler van Leiden en over roddels en nieuwtjes die we vanavond hebben gehoord.



Zoals beloofd..het vervolg.

De wedstrijd van gisteren was vooraf redelijk beladen omdat Aris dit seizoen ons een keer had verslagen. Daarom hadden we nog een appeltje met ze te schillen maar van een echte appel was geen sprake. Deze wedstrijd viel in de categorie demonstratiebasketbal. Zo moet het spel worden gespeeld. Nagenoeg alles klopte en lukte en dat is gewoon een lust voor het oog. Bij het zien van deze wedstrijd kan je je nauwelijks voorstellen dat we de uitwedstrijd in Leeuwarden hebben kunnen verliezen maar ook basketballers zijn net mensen en randverschijnselen kunnen soms, zo blijkt maar weer, best een grote rol spelen.

Aris was een speelbal, een sparringpartner. Het was gewoon handig en leuk om tegen een tegenstander te spelen en eigenlijk maakte het gisteren helemaal niet uit tegen wie. De scherpte was zo enorm dat we waarschijnlijk van iedereen hadden gewonnen. Aris liet zich op alle vlakken overbluffen en liep continue achter de feiten aan. Het keiharde bewijs dat 18 december dus gewoon een incident was. Hebben we nog iets geleerd van de Friezen? Ja, Sanchez, zo op het oog een hele aardiger speler maar verder dan dit zal hij niet echt komen. Bij een grote achterstand denkt hij het alleen te moeten gaan doen en vergeet spontaan dat het een teamsport is. Ambities zal hij ongetwijfeld hebben maar zijn karakter zit hem waarschijnlijk in de weg.

We waren en speelden onoverwinnelijk. Het team steeg bijna boven zichzelf uit en demonstreerde hoe het spel op een aantrekkelijke manier gespeeld moet worden. Met regelmaat kwamen de mooiste acties voorbij en konden de 3230 bezoekers genieten van het indrukwekkende spel. De sprongkracht van Henry, de lenigheid van JD, de slimheid van Bausch, de kracht van JL, het momentum van Mo, de leiding van Robby, het schot van Steve en ga nog maar even door. Prachtig hoor.

De game werd geleid door drie scheidsrechters waarvan twee heel goed begrepen dat ze maar een heel klein onderdeel waren van deze show in Martiniplaza. Ze liepen gewoon mee en deden soms hun ding maar ook niet meer dan dat. Mijn complimenten. Maar…, jaja, we hebben weer een maar. Er was er ook één die blijkbaar dacht: ‘ik moet mezelf wel even laten zien’. Ik hoorde dat die Peters is genomineerd als beste scheidsrechter. Nou, wat mij betreft 3 punten af van zijn beoordeling. Hij begreep duidelijk niet waarvoor hij naar Groningen was gekomen. Hij voelde het niet aan, floot voor futiliteiten en bovendien, haantjes gedrag is niet gepast in een grijs tenue. Zeker niet bij een wedstrijd waarbij 1 van de ploegen bijna de perfectie benadert.

Cijntje van BV Veendam kreeg van het DvhN een 9 voor zijn spel afgelopen vrijdag. Een hoge beoordeling die je in de sport weinig ziet. Dourisseau krijgt van mij als enige ook een 9 voor zijn spel gisteravond. Wat een klasbak. De beste spelers in de eredivisie krijgen zo langzamerhand rode vlekken in hun nek als ze alleen al denken aan Jason. Als een vervelende schaduw verdedigt hij de toppers in de basketbalwereld de wedstrijd uit en aanvallend is hij nu ook uitgegroeid als één van de besten. Onvermoeibaar, strijdbaar, lenig en efficiënt. Een topspeler die zoals de verhalen gaan, graag in Groningen zou willen blijven. Nou, van mij mag hij!


Coach Miller gaf in de persconferentie na afloop nog even duidelijk aan hoe de verschillen liggen tussen deze twee ploegen wat betreft de bezetting van de bank. Feit: 49 tegen 14 punten vanaf de bank. Als voorbeeld noemde hij Bas Rozendaal. Ja, die komt van de bank. Daar tegenover komen wij dan met John Turek. Ook tegen Leiden bleek maar weer dat onze brede selectie een ongelofelijke meerwaarde is en dat het team niet verslapt als de bankspelers staan opgesteld. Sterker nog, onze bank is voor Nederlandse begrippen een compleet eredivisieteam waar menige clubs jaloers op zijn.

Dan nog even wat andere zaken. Hilliman is overgestapt van Rotterdam naar Leiden. Voor hem natuurlijk een mooie kans om nu ook eens winnend van het veld te stappen. Wat dat betreft snap ik het wel. Aan de andere kant, het is altijd maar afwachten hoe de pikorde in een ploeg kan gaan veranderen als er zomaar opeens een extra speler bijkomt. Toon zal er zijn handen vol aan hebben. Gelukkig hoeft hij zich in ieder geval niet druk te maken om het Final Four weekend in Almere want daar mogen ze niet te verschijnen.

Nieuwe witte pakjes en bijbehorende pruiken van de cheerleaders. Ik zeg, bij deze helemaal goedgekeurd. Pascal weer terug aan de muzikale knoppen, het klinkt weer vertrouwd! Jump In, zo heet het nieuwe supporters café. Leuke naam, goed bedacht. Hoop alleen wel dat het supporterslawaai in die ruimte zich in de toekomst beperkt tot maximaal 5 minuten. Dan is het ook weer mooi geweest. Doseren is het toverwoord.

En in de categorie roddels? De nieuwe coach is het gesprek van de dag. Ik noem geen namen maar het overzicht wordt met de dag duidelijker.

Zo, nu een dag rust. Heerlijk.

2 opmerkingen:

  1. Proficiat jongen ... klinkende stats.
    Pas op hoor met je al te kritische opmerkingen over die scheids, wie weet lezen ze jouw blog wel bij de NBB en dat zou wel eens slecht uit kunnen pakken voor Donar :)

    BeantwoordenVerwijderen