donderdag 10 februari 2011

100211: Programma voor 120211

Een appeltje schillen

18 december 2010. Een memorabele dag voor het Groningse basketbal. Buiten vroor het maar toch was het een mooie dag om even naar Leeuwarden te rijden voor een, naar alle waarschijnlijkheid, aantrekkelijke uitwedstrijd. December was voor ons qua resultaten niet echt een bijzonder succesvolle maand maar in en tegen Leeuwarden zou het toch moeten kunnen.

Pete Miller had voor die wedstrijd al aangegeven dat het wat hem betreft mogelijk zou moeten zijn om een keer van GasTerra Flames te winnen. En hij had gelijk verdorie. 2 december verloren we de eerste competitiewedstrijd dit seizoen van Den Bosch en dik twee weken volgde de tweede. Leeuwarden stond op scherp en gunde zichzelf een paar dagen voordat het kerstreces zou gaan beginnen een leuk presentje. Onze ploeg was moe van het reizen en van de hoeveelheid te spelen wedstrijden. Bovendien hadden we last van blessures waardoor we niet op oorlogssterkte konden presteren en daarnaast was het nieuws over het niet verlengen van het contract van de coach net daarvoor bekend geworden. Allemaal oorzaken die samen een optimale prestatie in de weg stonden. Ondanks de aanwezigheid van een grote schare fans uit Groningen lukte het ons niet om de wedstrijd te winnen. Sterker nog, de voorsprong van de Friezen was tijdens de wedstrijd plotseling twintig punten en dus moest de ploeg er alles aan doen om weer enigszins in de buurt te komen. Uiteindelijk werd het 83-78 en zo verloren we de tweede wedstrijd in de DBL van dit seizoen. Het Kalverdijkje ontplofte. De blijdschap van de thuisploeg was begrijpelijk en coach Miller had de avond van zijn leven. Hij had het voorspeld en zijn ploeg deed wat hij van ze vroeg. Winnen van Groningen is voor elke tegenstander de grootste uitdaging maar in dit geval was het nog wel een beetje meer dan dat. Na afloop van de wedstrijd was Miller bijzonder blij en na een vraag of hij eventueel interesse had om volgend jaar coach in Groningen te gaan worden moest hij zich in alle mogelijke bochten wringen om niet al te enthousiast over te komen.

We zijn nu een flink aantal weken verder en de omstandigheden zijn compleet anders dan die bewuste zaterdag in december. De prestaties in de afgelopen weken van de tegenstander van vandaag zijn wisselvallig terwijl wij het ritme weer goed te pakken hebben. Sterker nog, in januari hebben we alles gewonnen en de laatste hier gespeelde wedstrijden waren zelfs erg goed te noemen. Vorige week werden Leiden en Zwolle verslagen en beide wedstrijden waren prachtig om naar te kijken. Leiden was en is, net als afgelopen donderdag, een tegenstander van formaat en staat niet voor niets op de tweede plaats op de ranglijst. Zwolle daarentegen stelde eigenlijk niks voor en werd dus ook met meer dan veertig punten verslagen. De wedstrijd van vandaag is niet zomaar een duel tussen Groningen en Leeuwarden, nee, vandaag is er duidelijk meer aan de hand. Deze derby heeft een extra lading gekregen door die bewuste zaterdag in december. We hebben een appeltje te schillen met Pete en zijn makkers en vandaag lijkt daar een uitermate geschikte dag voor te zijn. In de voorbereiding op dit duel speelde Leeuwarden net als wij afgelopen week nog een doordeweekse wedstrijd. Aris moest aantreden tegen laagvlieger Rotterdam. Die wedstrijd werd dinsdag door de Friezen maar nipt gewonnen. Het scheelde niet veel of Rotterdam had de winst binnengesleept maar in de laatste minuten was Friesland toch iets slimmer en effectiever. Terwijl juist het vierde kwart voor Aris vaak in negatieve zin doorslaggevend is.

Trouwens, vanavond gebeurt er nog iets leuks na afloop van de wedstrijd. U heeft er misschien al van gehoord, de supportersvereniging Donar heeft in samenspraak met de club en Martiniplaza het initiatief genomen voor een supporterscafé. Vanavond zal dit Donar café worden geopend door de beide coaches van vandaag. Ook zullen zij dan de naam onthullen van dit nieuwe onderkomen. Het is de bedoeling dat de ruimte, het betreft de oude BBC ruimte onder de grote tribune, in ieder geval vandaag en daarna op de zaterdagen 26 februari en 9 april open zal zijn. Vandaag is ter ere van de opening iedereen van harte welkom. Maar, eerst nog even een appeltje schillen.. veel kijkplezier!

(enne, gewonnen in en tegen Leiden!!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten