donderdag 7 april 2011

070411: Programma voor 090411

Leiden, nu 3-0

Dit is al weer de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie dit seizoen. Het moet niet gekker worden. In een razend tempo is het huidige basketbalseizoen aan ons voorbij gegaan en staan we aan de vooravond van de alles beslissende Play-offs 2011.

Na vanavond zijn er 35 wedstrijden in competitieverband door ons gespeeld en rest alleen nog een uitwedstrijd, volgende week zaterdag, in en tegen Leeuwarden. Als we nu even goed kijken naar de stand van zaken dan weten we een paar dingen zeker. In de staart van de ranglijst zien we dat Rotterdam zeker niet gaat deelnemen aan de Play-offs. Voor Zwolle ziet het er ook niet erg rooskleurig uit. In de middenmoot moeten een aantal ploegen nog flink wat robbertjes uitvechten om de hoogst haalbare positie te behalen en in de top van de competitie zijn de kaarten eigenlijk al wel geschud. Nijmegen, Den Bosch, Leiden en wij hebben voor de kwartfinale het thuisvoordeel behaald en dat is voor al deze ploegen in de praktijk ook zeker een voordeel. Alle vier ploegen hebben een grote aanhang en dus grote bezoekersaantallen waardoor de thuiswedstrijden toch altijd in het voordeel van de thuisclub zijn. Voor ons geldt dat in ieder geval zeker. Kijken we even naar vorige week zaterdag dan zagen we dat hier maar liefst 3960 mensen bij het gewonnen duel tegen Amsterdam aanwezig waren. Tot op heden een record dit seizoen. Dat dit record in de komende periode zal worden doorbroken is een absolute zekerheid. Hoe vaak de hal tijdens de Play-offs uitverkocht zal gaan raken weten we nog niet maar we hebben een tip voor u: reserveer op tijd uw kaarten want vol is vol en het live bijwonen van een thuiswedstrijd is toch absoluut het mooist van alles.

Vandaag de wedstrijd tegen Leiden en dat is een heel belangrijke. Niet alleen om het feit dat Leiden stevig op de tweede plek staat en ons de laatste weken flink is genaderd maar ook omdat de wedstrijden tegen Leiden altijd iets bijzonders met zich meebrengen. Weet u het nog van het vorige seizoen? Leiden pakte de Nationale Beker en maakte het tegen ons in de halve finale van de Play-offs bijzonder lastig. De nu 60-jarige coach van ZZ Leiden, Toon van Helfteren, is vanaf 1 december 2008 reeds in dienst bij Leiden en heeft de club sinds die tijd weer aardig op de kaart gezet. Als oud-speler, ex-bondscoach met 48 wedstrijden én als clubcoach bij onder andere Werkendam, Rotterdam, Amsterdam en Den Bosch heeft hij de nodige ervaring opgedaan en weet hij wat er bij komt kijken om wedstrijden te winnen. De Final Four wisten ze dit seizoen niet te halen dus voor Leiden is alles nu gericht op de enige prijs die nu nog over is. Onlangs versterkte de club zich nog met center Patrick Hilliman die overkwam van Rotterdam maar helaas kunnen ze in Leiden weinig plezier beleven van deze aankoop. Hij had nog maar net het andere shirt aangetrokken of hij raakte geblesseerd aan zijn hand en moest daar zelfs aan worden geopereerd. De komende periode zal hij aan zijn herstel gaan werken dus de Play-offs zal hij als speler niet gaan meemaken. Naast dit tegenvallende bericht was er ook goed nieuws. De Vijf Meihal in Leiden kent een beperkte capaciteit maar men heeft een extra tribune gerealiseerd waardoor er tijdens de Play-offs veel meer bezoekers, tot wel 2000, de wedstrijden kunnen gaan bijwonen.

Marco en Toon kennen elkaar goed. Ze weten allebei precies hoe de ander speelt en wat je daar als ploeg tegenover moet zetten. 3 Februari wonnen we de vorige thuiswedstrijd van Leiden met 11 punten verschil en beide uitwedstrijden werden met 18 en 10 punten verschil gewonnen. Qua onderlinge resultaten zit het met 3 gewonnen wedstrijden dus wel snor. De wedstrijd van vanavond is toch wel heel speciaal omdat deze krachtmeting iets zal gaan aangeven over de manier waarop beide teams de Play-offs zullen ingaan. Dat we elkaar namelijk straks weer gaan tegenkomen is aannemelijk. Dan is het in een serie van meerdere wedstrijden.

Welke strategie zullen beide coaches vandaag gaan gebruiken om de overwinning proberen binnen te slepen? Bij Toon van Helfteren weet je het maar nooit van te voren. Bij Marco van den Berg is het vooraf al wel duidelijk. Dat doen wat je altijd al doet want daar zijn we gewoon goed in. We gaan het beleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten