dinsdag 19 april 2011

190411: PO's 2011

De voorbereiding op de Play-offs is dit seizoen duidelijk minder goed vergeleken met vorig seizoen. Tijdens de laatste speelronde een riante positie verspelen is niet wat we allemaal graag wilden zien. Dat geldt overigens niet alleen voor de aanhang maar ongetwijfeld ook voor de spelers. Een ongekend harde wake-up call. En die call klinkt deze hele week door. De hele competitie is eigenlijk alleen maar een voorbereiding op dat wat nu komen gaat en dat betekent dus dat de concentratie nu naar het hoogste niveau moet stijgen. Iedereen is er strak van overtuigd dat een misstap nu fataal kan zijn. In de halve finale of in de finale een wedstrijd verliezen is begrijpelijk maar in de eerste ronde is dat een als een soort van zwaard van Damocles.

Dat de mannen weten wat er in de Play-offs qua extra druk gaat gebeuren is alleen maar meegenomen. Het grootste deel van de selectie heeft dit vorig jaar ook meegemaakt dus dat mag en kan geen verrassing zijn. Bovendien weten ze ook heel goed dat de laatste fase van de competitie gewoon niet goed was en dat er nu op een andere manier gespeeld moet worden. Alhoewel, niet een andere manier van spelen, maar een andere concentratie. Dat zal ongetwijfeld nog niet meevallen maar als aanstaande zaterdag de spetters er weer afvliegen dan is de voorgaande periode ook wel snel vergeten. Deze trainingsweek is dus heel belangrijk. Weten ze elkaar weer goed te vinden en is het vertrouwen in elkaar weer goed. Dat is het thema en daar wordt as we speak hard aan gewerkt.

Andere factoren zoals de vroegtijdige bekendmaking van het niet verlengen van het contract van de coach of het feit dat nog geen speler een verlenging van zijn contract in Groningen heeft, voor zover bekend, spelen geen rol. Althans, dat zou zeker niet zo moeten zijn. Sterker nog, vorig jaar wisten ze rond deze tijd wel dat ze konden blijven. Dat kan zelfs in het nadeel hebben gewerkt omdat je jezelf niet meer in de picture hoeft te spelen. Daar is nu in ieder geval geen sprake van. Dus, speel jezelf maar in de picture als perfecte basketballer én als teamspeler. Dat verhoogt je marktwaarde en bovendien worden wij daar alleen maar gelukkiger van. Ik durf te stellen dat de huidige situatie dus beter is dan afgelopen jaar.

Een ander positief punt is dat we nu minder blessures hebben dan vorig jaar zo vlak voor de Play-offs. Weet u het nog? Hype en Ross zaten aan de kant en het was maar de vraag of ze nog aan spelen zouden komen. Nu heeft Bausch nog wat last van zijn enkel en is het masker van Mo niet echt prettig maar toch, beide mannen spelen gewoon.

En nog iets, het feit dat we nu niet als koploper naar de kwartfinales toe gaan scheelt wellicht iets wat betreft de druk die tussen de oren aan het toenemen is. Leiden heeft nu wel die extra druk en zoals al zo vaak is gebleken, daar moet je als individu wel mee om kunnen gaan.

Kortom, het kon minder. Gewoon doen waar je goed in bent en rustig naar de series gaan toeleven. Naast de trainingen die natuurlijk enorm belangrijk zijn, geniet van het weer, zorg voor je zelf en pak een goed boek of een leuke film. Vertrouw jezelf en je collega’s want je weet dat je het kan. Dat hebben ze ons al zo vaak laten zien. Het is dus niet een kwestie van boven jezelf gaan uitsteken maar gewoon dat doen waar je goed in bent. Vertrouwen.

Zaterdag zullen we gaan zien wat er deze week is gebeurd. De trainingen in Martiniplaza zijn zoals altijd gewoon openbaar en kunnen live door een ieder worden gevolgd. Maar misschien is het nog wel belangrijker wat er buiten die trainingen gebeurd. En daar zijn wij natuurlijk niet bij. Zaterdag zien we hoe de koppies er bij staan. En zaterdag wordt het 1 0, let maar op.

1 opmerking:

  1. Mooi stukkie "elk nadeel heb zijn voordeel". Oprecht succes zaterdag; ik heb nl. wel weer zin in een confrontatie Groningen - DB, ook al dicht ik ons daarin weinig kansen toe. Hè lekker, weer Play Off time. En korter dan vorig jaar kan voor niet ... :) Willen de grote heren nu opstaan?

    BeantwoordenVerwijderen