vrijdag 1 april 2011

010411: Programma voor 020411

De Beker naar Grunn!

26 februari zagen we elkaar voor het laatst bij een thuiswedstrijd in deze arena. Los van het feit dat het hier altijd wel gezellig is, was die zaterdag toch iets minder aangenaam. We verloren van Bergen op Zoom en de twee daaropvolgende uitwedstrijden werden ook verloren.

Dat was toch wel even een opvallende en schrikbarende ontwikkeling. Dat waren we namelijk al lang niet meer gewend hier in Groningen. Zomaar achter elkaar drie wedstrijden verliezen. Met respectievelijk drie, vijf en acht punten verliezen paste niet echt binnen onze strategie en de zeilen moesten duidelijk even worden bijgezet. De oorzaken waren divers. Ellis zat geblesseerd aan de kant en na de piek van de periode daarvoor was er sprake van een verslapping die hoort bij menselijk gedrag. Het is de kunst om zo’n periode niet te lang te laten duren en aanwezige blessures goed te laten herstellen. Gelukkig is na die dip de opgaande lijn weer stevig opgepakt en mogen we ons weer gelukkig prijzen met de resultaten van de afgelopen drie wedstrijden. Eerst was daar de uitwedstrijd in en tegen Den Bosch van 17 maart. Een beladen duel omdat de spirit er bij de roodhemden de laatste tijd goed in zat en voor ons een peilmoment om te zien of de negatieve spiraal kon worden doorbroken. We wonnen de wedstrijd met 12 punten verschil en daarmee was het vertrouwen weer helemaal terug. Daarna volgde, u kan het simpelweg niet hebben gemist, het Final Four weekend in Almere, nu al weer een week geleden.

Vrijdagavond was het eerst de beurt aan Bergen op Zoom tegen Den Bosch. Den Bosch was in dat duel vooraf de favoriet maar door hard werken en door veel energie te gebruiken wist Bergen op Zoom de wedstrijd met een miniem verschil te winnen. Daarmee waren ze de eerste finalist voor de zondag. Wij moesten daarna aantreden tegen Nijmegen. Die wedstrijd speelden we nog zonder Matt Bauscher, Steve Ross en Sander de Roos. Na het debacle van vorig jaar lag er nog al wat druk op de wedstrijd maar door het juiste teamspel en een uitstekend spelende Robby Bostain werd de wedstrijd met 10 punten verschil gewonnen. De finale om de Nationale Beker ging dus weer tussen de teams die afgelopen seizoen ook samen om het landskampioenschap hadden gestreden. De entourage was mooi. Live radio en televisie, meer dan 500 Groningers die hun ploeg ter plekke ondersteunden en weer een nagenoeg fitte en complete selectie. De eerste helft bleef het continue spannend maar bij rust stonden we mede na een succesvolle driepunter in de laatste seconden van Tyler Tiedeman met 8 punten achter. Na de rust moest het duidelijk anders en zo ging het ook. De energie werd opgeschroefd, onze reboundkracht steeg naar grote hoogte en bij de tegenstander zakte de moed enigszins in de schoenen. En zo eindigde de wedstrijd in ons voordeel en kon het feest losbarsten. Veel gelukkige gezichten waren er te zien in het Topsportcentrum in Almere. Na 2005 hebben we nu voor de tweede keer de Beker gewonnen en ondanks dat het niet de hoofdprijs is van dit seizoen is het toch absoluut een geweldige topprestatie!

We zijn de landskampioen en nu dus ook de Bekerwinnaar. Iets waar heel Groningen met recht trots op mag zijn. Onder leiding van coach Marco van den Berg heeft de ploeg deze prijzen veilig weten te stellen en er ligt nog één te wachten. Vanaf nu ligt de focus volledig op de overige vier wedstrijden in de competitie en dan natuurlijk de naderende Play-offs. Door de drie verloren wedstrijden is de spanning om de eerste plaats op de ranglijst weer enigszins terug. Maar, als we gewoon blijven doen wat we moeten doen en onze wedstrijden gaan winnen is er weinig aan de hand en zullen we als eerste de reguliere competitie gaan beëindigen. Maar zover is het nog niet. Vandaag begint de serie van vier met een wedstrijd tegen Amsterdam. Daarna volgen nog Zwolle (uit), Leiden (thuis) en Leeuwarden (uit). Vooral de thuiswedstrijd tegen Leiden is van groot belang omdat de ploeg van Toon ons tot twee punten is genaderd.

En natuurlijk, een kampioen hoort gehuldigd te worden. Straks na afloop van de wedstrijd zal dit hier gebeuren, dus blijft u vooral nog even zitten. En bij een huldiging hoort een nieuwe vlag. Ook die zal straks in de nok van Martiniplaza worden opgehangen. En wat zien we dan? Een mooie serie, maar er kan nog meer bij…!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten