zaterdag 9 april 2011

090411: Pijnlijk verlies

De uitwedstrijd van afgelopen woensdag was van ons al niet geweldig. Van Heerschappij was in ieder geval geen sprake. In de laatste minuten werd er weliswaar gewonnen van de zwakkere broeder uit Zwolle maar goed was het allemaal niet.

Die lijn werd helaas vanavond doorgezet. Door onze grote concurrent afgetroefd op de onderdelen waar wij nota bene normaal zo goed en sterk in zijn. Je zou ook kunnen zeggen dat coach Van Helfteren, die vandaag opvallend mild was in zijn gedrag, zijn huiswerk gewoon goed had gedaan. Qua rebounds was Leiden beduidend sterker en dat zegt wat. Bovendien bleven de Leidenaren, ook als het even tegen zat, wel als team spelen en dat is vaak een doorslaggevende factor. Dat dan ook nog Terry Sas een belangrijke driepunter in een cruciale fase raak schiet en dus het vertrouwen heeft, dat zegt ook wat. Leiden was beter op inzet, karakter, beleving en vechtlust.

En dat is in deze fase van het slot van de competitie niet echt fraai, althans voor ons. Drie van de vier wedstrijden hebben we van Leiden gewonnen maar zoals altijd, de laatste wedstrijd is het belangrijkste en juist die werd verloren. De enige die vandaag wederom een ruime voldoende haalde was Jason Dourisseau. Als die man niet als MVP van de competitie wordt uitgeroepen dan is er echt iets mis in basketballand. Gelukkig zijn de mensen die er verstand van hebben, waaronder Leon Kersten, daar vast wel van overtuigd. De rest van de ploeg speelde niet zoals we van ze gewend zijn. De zone van Leiden was dermate goed dat het antwoord niet kwam. Veel turn-overs, gemiste schoten en te weinig dreiging naar de basket. De vrije worpen aan onze kant waren ook werkelijk bedroevend. 10 raak uit 25 pogingen. Ik stel voor dat de vrije zondag daar nu maar eens goed voor wordt gebruikt. Kenmerkend was ook het spel van Aron. Sinds het nieuwe jaar zijn de prestaties van onze nummer 6 alleen maar minder geworden. Nu raakte hij al snel in foutenlast en waren zijn 2 gemiste vrije worpen, voor op de ring, in een belangrijke fase van de wedstrijd kenmerkend voor de teamprestatie. Haryasz pakte vandaag wel 14 rebounds maar heeft ook de neiging om het aanvallend vooral zelf te gaan doen als het even tegenzit. En dat is nou juist wat niet past bij een teamsport. Nee, het was niet goed. In de aanval zat te weinig creativiteit en Leiden wist op nagenoeg alle verschillende aanvalsvormen een goed antwoord te geven. Dat zegt wat over Leiden maar ook over ons.

Kortom, verloren van Leiden en daarmee de kans om niet als eerste in de competitie te eindigen volledig op scherp gezet. Dat was niet nodig en zeker ook niet handig. Nu ligt de druk volledig op de wedstrijd van volgende week tegen Leeuwarden. En u weet het vast nog wel, de vorige uitwedstrijd bij onze buren werd in december verloren. Los van het feit dat de eerste plaats in de competitie veel kracht uit straalt is er ook een heel praktisch punt. Een volle Martiniplaza is niet alleen goed en leuk voor de supporters maar ook voor de clubkas. Die beslissing laat nu nog een week op zich wachten. Daarnaast weet Leiden nu ook dat je met de juiste tactiek en inzet in Groningen best kan winnen en dat geeft psychologisch een positief gevoel wat we ze liever niet hadden gegeven.

Marco zei in de persconferentie dat we klaar zijn voor de Play-offs. Nou, die indruk kregen we als supporters vanavond niet. Juist nu moet je er staan en moet alles kloppen. Dat was nu duidelijk niet het geval en is de spanning voor de eindklassering jammer genoeg weer helemaal terug.

Een volle bak in Plaza. Uitverkocht en 4220 bezoekers aanwezig. Tijdens de eerste helft leek het wel of iedereen zat te slapen want van een spectaculaire sfeer was geen sprake. In de tweede helft werd het beter maar indrukwekkend was het allemaal niet. De extra mascotte deed zijn uiterste best maar ook hij kreeg de sfeer er ook niet meteen echt in. Wel een mooie verschijning. Tobi de Draak, van de Artland Dragons uit Quakenbrück, kan er wat van en liet vandaag leuke dingen zien. Het verschil met Thunder was wel een beetje groot maar dit is ook niet voor niets de beste mascotte van de Duitse competitie. Zijn beklimming van de basket was zeker de moeite waard. Zie de video.

Veel prominenten vandaag aanwezig. We zagen onder andere Don Beck die vroegtijdig van zijn Japanse avontuur terug was gekomen en vandaag de topper tussen Groningen en Leiden wel met eigen ogen wilde zien. We hadden hem graag een andere uitslag voorgeschoteld…

O ja, in klein comité hadden we vandaag een weddenschap in welke minuut Toon zijn T zou gaan krijgen. De eervolle vermelding met exact de juiste voorspelde minuut gaat naar de verslaggever van het Dagblad. Nogmaals gefeliciteerd!

1 opmerking:

  1. Oei, dat moet toch wel ff pijn doen in een volle bak verslagen worden met je eigen middelen. En Friesland uit, altijd lastig, zo weten we ook in DB. Wordt het toch nog een 1/2 finale Groningen - DB? Elk nadeel heb zijn voordeel, zullen we dan maar denken. Wij zijn definitief 3e.
    Hoog tijd voor de Play Offs; eindelijk echte spanning erop.

    BeantwoordenVerwijderen