vrijdag 22 april 2011

220411: Programma voor 230411

Let’s play ball!

Het is weer zover. De Play-offs gaan beginnen en binnen een paar weken weten we welke club zich een jaar lang landskampioen mag gaan noemen. Die titel hebben wij nu nog steeds op zak en er moet nog heel wat gebeuren voordat we die periode eventueel met een jaar zouden kunnen gaan verlengen.

Dat onze voorbereiding naar de Play-offs niet helemaal soepel is verlopen, is helaas een feit. Afgezien van het succesvolle weekend in Almere waarin we de nationale beker wisten te winnen werden vijf van de acht competitiewedstrijden verloren. De laatst verloren wedstrijd in Leeuwarden bracht zelfs met zich mee dat we de eerste plaats op de ranglijst aan Toon van Helfteren moesten laten. Dat doet pijn en is vervelend. Bovendien heeft dat tot gevolg dat we bij een eventuele finale geen thuisvoordeel meer hebben. Maar zo ver is het nog lang niet. Play-offs zijn heel anders dan de gewone competitie. Er gaan nu andere krachten meespelen en de druk wordt een stuk hoger. Ons grote voordeel is dat een flink deel van deze selectie dit al een keer heeft meegemaakt en dus weet wat er gaat komen. Na het vorige weekend moesten de puntjes weer even goed op de i gezet worden en de verantwoordelijkheden goed benoemd worden. Vandaag beginnen alle clubs gewoon op nul-nul en is eigenlijk alles mogelijk.

Weert is de tegenstander in deze eerste ronde. Zij verloren in de competitie 20 van de 36 wedstrijden waar wij bleven steken op 7. Op papier zal dit dus een strijd zijn die in ons voordeel beslist zal gaan worden. Maar, Weert was één van de ploegen die ons onlangs heeft verslagen en dat geeft bij zo’n ploeg altijd weer een dosis extra energie. Het verschil is nu alleen dat de druk een stuk hoger is. Dat geldt overigens natuurlijk voor beide ploegen. Deze eerste wedstrijd is zeer waarschijnlijk de belangrijkste van deze serie van drie. De ploeg die vandaag wint hoeft nog maar eentje te winnen en de halve finale is dan een feit. Aanstaande dinsdag is de return in Weert en dan weten we weer een stuk meer.

Eén van de grote verschillen die in ieder geval in ons voordeel is, is de enorme aanhang van het Groningse basketbal. Met alle respect voor onze tegenstanders maar de beleving, de intensiteit en de samenhorigheid van de Groningse fans, is bijna uniek te noemen in Nederland. Dat heeft tot gevolg dat de ploeg, spelers en coaches zich in ieder geval nooit hoeven af te vragen waarom ze een stap harder zouden moeten gaan. Het antwoord is namelijk, niet alleen voor de club of voor zichzelf maar zeker ook voor het publiek. De manier waarop de supporters van Donar bij thuis- maar ook bij uitwedstrijden de ploeg ondersteunen is indrukwekkend en overweldigend. Dat is de extra prikkel die nu het beste in de spelers naar boven gaat halen. Daarnaast speelt die aanhang ook een grote rol bij onze tegenstanders. Als bijna 4000 mensen in Martiniplaza als één blok achter hun ploeg staan dan lijkt het soms wel of ze tegen zes spelers staan te spelen. En die zesde man, beste aanwezigen, dat zijn wij.

Nu moet het gaan gebeuren. Nu gaan die vrije worpen wel door de ring. Nu is de prikkel voor die extra inzet absoluut aanwezig en nu gaan Flames vlammen zoals we al zo vaak hebben gezien. Het doel is duidelijk. Ergens in Nederland staat nu een beker met daar de tekst ‘landskampioen 2011’ op. Niemand weet nu waar die beker straks naar toe gaat maar hij is meer dan welkom in Groningen. Want daar gaat hij zich thuis voelen en in het gezelschap van de beker van vorig seizoen én de beker die we uit Almere hebben meegenomen moet dat wel een geweldige band scheppen. Maar voordat het zo ver is moeten we allemaal nog flink aan de bak. De spelers op het veld en wij vanaf de zijlijn. Met respect voor onze tegenstanders gaan we de ploeg ondersteunen en toejuichen als nooit te voren. Wij hebben hun nodig en zij ons. Zoiets schept een band die nauwelijks te breken is. Pas uw agenda’s aan en zorg dat u ook bij de uitwedstrijden aanwezig bent. Draag een uiting van de club en draag het met trots. De komende weken wordt er van ons allemaal iets gevraagd wat veel belangrijker is dan de afgelopen maanden. We gaan er voor. Let’s play ball!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten