maandag 9 mei 2011

090511: Programma voor 100511

De Beslissing

Dat vermoeidheid een rol speelt in deze serie is voor beide ploegen wel een feit. Diverse spelers hebben pijntjes en lichamelijke ongemakken en dan kost het veel meer energie om je volledig op te laden voor weer een wedstrijd. Bovendien is de spanning in deze best-of-five te snijden en de weerbaarheid tegen dit soort omstandigheden bepalen dan of een bal wel of niet raak gaat. Den Bosch had daar afgelopen zondag duidelijk weinig problemen mee.

Even een korte terugblik naar zondag. De absolute complimenten gaan naar de NOS en naar Radio Noord die allebei op een uitstekende manier verslag deden van de wedstrijd. De NOS zond de wedstrijd live uit en dat was voor de thuisblijvers en voor de rest van Nederland een mooie kans om de wedstrijd helemaal te volgen. Radio Noord wisselde het live verslag af met muziek maar de luisteraars werden tussendoor goed op de hoogte gehouden. Helaas was de wedstrijd voor ons Groningers niet zoals we het graag hadden gezien. Den Bosch is in eigen huis moeilijk te verslaan en dat was ook nu weer het geval. De vizieren van de schutters aan Bossche kant stond op scherp en dan moet je als tegenstander minimaal net zo goed van afstand kunnen schieten om bij te blijven maar niets was minder waar. Met name Kees Akerboom liet zien dat zijn afstandsschot zijn specialiteit is en nam daarmee zijn ploeg op sleeptouw naar een overtuigende overwinning. Bij de rust was met name het verschil in vrije worpen al erg groot. Den Bosch schoot 14 van de 15 pogingen raak terwijl wij het moesten doen met 2 treffers uit 8 pogingen. Met 11 punten verschil de tweede helft in gaan is geen onmogelijke opgave maar Den Bosch bleef goed spelen en goed schieten en daarmee was de wedstrijd halverwege het vierde kwart wel gespeeld.

Beide ploegen hebben de thuiswedstrijden in deze serie gewonnen en dat biedt perspectief voor vandaag. Nu valt de beslissing over welk team in de finale zal gaan staan. Na 40 speelminuten weten we welke ploeg het verdient om te gaan strijden om het landskampioenschap van dit seizoen. Het sterke punt van onze tegenstander is het schot van afstand. Wij hebben al langer meer moeite om op die manier tot scoren te komen en dat zal vandaag toch absoluut anders moeten. Inside zijn we een klasse beter dan Den Bosch maar dat voordeel zal vandaag dan wel volledig benut moeten worden. Een belangrijk onderdeel wat vandaag ook zeker een grote rol zal gaan spelen is de prestatie van de drie scheidsrechters. Laten ze beide ploegen onderling strijden of drukken ze een te groot stempel op het duel waardoor de foutenlast al vroeg in de wedstrijd van betekenis zal zijn. Allemaal aspecten die belangrijk zijn vandaag. Als we winnen gaat het dak er af en is iedereen blij, maar als we verliezen zal de stemming geheel anders zijn.

Laten we gewoon al het voorafgaande vergeten en deze wedstrijd beschouwen als een op zich staand duel dat gewonnen moet worden waarbij het grote voordeel is dat we spelen in ons eigen vertrouwde Martiniplaza. Simpeler kan het eigenlijk niet. Het woord thuisvoordeel is niet voor niets bedacht dus de vooruitzichten zijn positief. Bij de vorige gewonnen thuiswedstrijd zaten hier meer dan 4000 toeschouwers op de tribune en vandaag zal dat zeer waarschijnlijk niet anders zijn. In Den Bosch bleef de teller afgelopen zondag steken rond de 1500 dus ook op dat vlak is het thuisvoordeel nu nog groter.

Natuurlijk hopen we allemaal dat we vandaag winnen en dat Donar doorgaat naar de finale. Toch is er een kans dat het vandaag, om wat voor reden dan ook, niet lukt en dat vandaag de laatste wedstrijd van het seizoen zal zijn. Daar gaan we vanzelfsprekend niet van uit simpel om het feit dat we alles volledig zelf in de hand hebben. Als we na het laatste fluitsignaal meer punten op het scorebord hebben staan dan de tegenstander is het doel geslaagd. En wie er dan individueel de meeste punten heeft gemaakt is niet zo relevant. Basketbal is een teamsport en juist dat onderdeel is bij ons al zo vaak van doorslaggevende betekenis geweest. Nu moet het gebeuren. Deze avond zal hoe dan ook de basketbalgeschiedenisboeken in gaan. En u bent er bij.

2 opmerkingen:

  1. Ik vrees weer het ergste wat betreft de scheidsen. Ze waren in de Maaspoort weer allerbelabberst. Jammer, maar ik ben bang dat we het ermee moeten.
    Het thuisvoordeel is zeker weer aan jullie. We komen in ieder geval 2 stoelen bezetten, zodat er geen Groningers kunnen zitten. Alle kleine beetjes helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad jammer dat de refs weer zo negatief aanwezig waren. Niet consequent en fouten aan de ene kant toestaan maar aan de andere kant bestraffen. Ook zonder hun hulp had DB trouwens wel gewonnen, de ploeg speelde erg sterk in tegenstelling tot Donar.
    Morgen een nieuwe dag en een nieuwe wedstrijd, winner takes all en dat is eigenlijk wel mooi. Toine, welkom in Grunn, veel plezier! (maar niet veel succes...).

    Vike

    BeantwoordenVerwijderen