maandag 16 mei 2011

160511: Programma voor 170511

Revanche!

In de eerste en in de tweede ronde van deze Play-offs hadden we de hele serie nodig om een stap verder te komen. Dat is mooi maar natuurlijk wel intensief en vermoeiend. Bovendien zijn we de finale begonnen met een uitwedstrijd en gezien het belang van het cruciale thuisvoordeel in zo’n serie zijn we nu dus enigszins in het nadeel.

Dat nadeel hebben we afgelopen zaterdag met eigen ogen kunnen zien. Ondanks de prima sfeer en de mooie basketbalavond verloren we de wedstrijd en deed Leiden dat wat ze moesten doen, de thuiswedstrijd winnen. Op de valreep van het einde van de competitie eindigde Leiden door onze verloren wedstrijd in Leeuwarden op de eerste plaats van de ranglijst en daardoor zijn ze in deze serie favoriet en bezitten ze het thuisvoordeel. Je kan je in Nederland overigens geen betere tegenstander wensen voor een mooie finaleserie dan Leiden. Op veel vlakken is de club vergelijkbaar met onze club en bovendien, ze spelen basketbal zoals het hoort. Als u met name de eerste helft van de eerste wedstrijd afgelopen zaterdag heeft gezien dan begrijpt u meteen wat er wordt bedoeld. Twee teams die aanvallend willen spelen en zonder poespas volledig voor de winst gaan. Nagenoeg alle ballen vielen aan beide kanten raak waardoor al snel duidelijk werd dat de kans groot was dat in ieder geval één van beide ploegen de magische grens van 100 punten wel zou overschrijden. En zo geschiedde.

De speelhal van Leiden is relatief klein maar door een slimme uitbreiding van tribunes zit het publiek nu rondom het speelveld en heeft ook het uitvak een prima uitzicht op de arena. Wat dat betreft hadden de aanwezige Groningse fans het zaterdag goed voor elkaar. Vlak voor het voorstellen van de spelers werden we zelfs getrakteerd op een zangeres die het nationale volkslied begon te zingen. Even dachten we dat we één of ander nieuwsfeit waren vergeten maar tot op heden is de reden van dit speciale optreden ons nog steeds niet helemaal duidelijk geworden. Het inspireerde in ieder geval de startende Nederlander De Jong aan Leidse zijde om er voor hem een mooie en succesvolle avond van te maken. Met een grote dosis aan intensieve arbeid en zelfvertrouwen liet hij zien hoe belangrijk hij is voor zijn coach. Met name de drives naar de basket werden door ons niet voldoende verdedigd waardoor de relatief kleinere en snellere mannen van de thuisploeg met regelmaat tot scoren kwamen. Dat moet vandaag dus duidelijk anders.

Opvallend fenomeen bij de eerste wedstrijd was het enorme aantal persoonlijke fouten dat door de heren scheidsrechters werd gefloten. Naast de onsportieve en de vooraf al te verwachten technische fout moesten meerdere spelers aan beide kanten met vijf fouten naar de kant en werden de toeschouwers getrakteerd op een karrenvracht aan vrije worpen. Nou zijn de vrije worpen de laatste tijd niet ons meest favoriete onderdeel van het spel dus daar is in de komende wedstrijd absoluut winst te behalen. Maar bij dit tweede duel in deze serie gaan we er van uit dat ook de scheidsrechters zich nog eens achter de oren hebben gekrabd en vandaag iets minder prominent aanwezig zullen zijn. Zoals het hoort.

Maar terug naar belangrijkere zaken. Wat moet er anders vandaag? Verdedigend zal er harder aan de bel moeten worden getrokken. In dit huis loop je als tegenstander gewoon niet zomaar door naar onze ring. Dat kan niet en dat mag niet. Onze basket is een vesting die de komende wedstrijden niet zomaar weer zo veelvuldig door Leidenaren belaagd mag worden. Daar zetten we vanaf vandaag een grote streep door! Wat er ook anders moet is het stoppen van een flow-moment. Niemand behalve wij raken in Martiniplaza zomaar in een flow. Onze flow wordt hier ondersteund door meer dan 4000 bezoekers en die willen niet zien dat De Jong met zijn makkers hier zich zomaar een beetje lekker gaan voelen. Met deze uitgangspunten wordt de wedstrijd van vandaag geheel anders dan afgelopen zaterdag. Bovendien hoeven wij nu geen uren in bus of auto te zitten om vervolgens nog te moeten presteren. Dat heet dus het thuisvoordeel. En vandaag hebben wij dat, niemand anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten