vrijdag 20 mei 2011

200511: Programma voor 210511

Bijzondere tijden!

Het is wel even wennen. Terwijl zaterdagmiddagen normaal gesproken vaak worden gebruikt om de nodige boodschappen te doen, gezellig te winkelen, te sporten of andere sociale bezigheden te ondernemen, is het nu op zaterdagmiddag tijd voor wedstrijd vier van de allesbeslissende finale.

Maar het wordt nog bijzonderder. Wedstrijd vijf in deze serie wordt reeds 24 uur na het duel van vandaag gespeeld. Morgenmiddag, met de adrenaline nog in het lijf van vandaag, staat de volgende wedstrijd al gepland, de derde uitwedstrijd in Leiden. Eén en ander heeft te maken met afspraken die in een eerder stadium zijn gemaakt tussen de FEB en de NOS. De kans van live verslaggeving op de nationale televisie wordt hierdoor een stuk groter en dat willen we natuurlijk allemaal wel meemaken. In Leiden kunnen zo’n 2000 en in Groningen ongeveer 4300 bezoekers de wedstrijd met eigen ogen aanschouwen maar voor de sport is het natuurlijk goed dat heel Nederland mee kan kijken. Promotie heet dat. Vandaar dus dat deze keuzes zijn gemaakt. De kans dat de wedstrijd vandaag ook meteen live wordt uitgezonden is klein maar die kans is morgen wellicht een stuk groter. Een samenvatting zal later vandaag ongetwijfeld bij de NOS op televisie worden uitgezonden.

Sportief gezien zal het wel even wennen zijn. Het gebeurt nagenoeg nooit dat wedstrijden 24 uur na elkaar worden gespeeld dus wat dat betreft is het voor iedereen wel een uitdaging. Hoe gaan de spelers daar fysiek en mentaal mee om en hoe groot is het nadeel om daarbij ook nog uren in een bus te moeten zitten. En wat dacht u van een praktisch iets zoals het wassen van de kleding. Dat wordt vast overuren maken vanavond. Theoretisch zijn wij in het voordeel omdat onze selectie nou eenmaal breder is dan bij Leiden. Zo kunnen spelers bij ons meer rust krijgen en zijn we niet heel erg afhankelijk van alleen maar de basis vijf. De thuiswedstrijd van afgelopen dinsdag gaf daarover al een helder beeld. Leiden speelt met een kleinere rotatie waardoor bepaalde spelers veel meer minuten moeten maken. Bij ons zijn de speelminuten verdeeld over 10 spelers en dat geeft wat extra adem aan de hele ploeg.

Sinds donderdag is de stand in deze serie nu 1 tegen 2. Over dat laatste duel is ondertussen al genoeg gezegd en gepraat. We hadden de kans om op voorsprong in de serie te komen maar een zinderend laatste kwart werd uiteindelijk in het voordeel van de thuisploeg beslist. De schotpercentages, toch een redelijk cruciaal onderdeel van het spel, waren nou niet om in te lijsten en op een mooi plekje aan de muur te hangen. 2 uit 20 driepunters en 11 van de 20 vrije worpen raak geschoten. Normaal gesproken ligt het driepunters percentage rond de 50% en bij de vrije worpen rond de 80%. Die percentages haalden we absoluut niet dus daar is de winst nu te halen. Qua rebounds waren we wel heer en meester zoals we dat nagenoeg het hele seizoen al zijn. Dus, vergelijkbaar verdedigen en beter gaan schieten. Dat zijn de belangrijkste onderdelen voor de komende wedstrijden.

Vandaag is het doel helemaal helder. We moeten de stand weer gelijk trekken en morgen ons uiterste best doen om op voorsprong te komen. Het weekend met een 3 tegen 2 voorsprong afsluiten voelt een stuk beter dan met diezelfde stand achter komen te staan. Het thuisvoordeel van Leiden moet simpelweg gebroken worden en zondag 22 mei 2011 lijkt daar een uitstekende dag voor te gaan worden. Maar voor het zover is moet de wedstrijd van vandaag nog wel gewonnen worden. En die opdracht is nog niet zo eenvoudig. Vandaag hebben wij het thuisvoordeel en kunnen we weer laten zien wat het betekent als 4000 bezoekers als één blok achter het team gaan staan. De sfeer bij de wedstrijd van afgelopen dinsdag was uitstekend maar natuurlijk kan het nog beter. Laten we niet onderschatten wat het voor de spelers betekent dat wij zo enorm enthousiast zijn en lijnrecht achter ze staan. Dat geeft een bijzonder prettig gevoel waardoor je net een extra stap kunt lopen of waardoor die ene bal juist wél raak gaat. Dus, iedereen weet wat hem of haar nu te doen staat. Dan kan het haast niet mislukken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten