zaterdag 27 maart 2010

270310: Kloten...

De grote winnaars van de halve finales in Almere waren Alton Mason van Amsterdam en Danny Gibson van Leiden. Beide spelers namen hun team volledig op sleeptouw en bepaalden allebei hun wedstrijd. De verliezers waren Erik Braal en Marco van den Berg.

Nog nooit in mijn hele leven heb ik geapplaudisseerd voor Amsterdam maar tijdens hun wedstrijd kon je haast niet anders dan enthousiast worden voor de ploeg uit 020. Eerst een buzzershot van Mason in de reguliere speeltijd waardoor de verlenging een feit was en dan uiteindelijk ook nog de wedstrijd winnend afsluiten. Complimenten voor Amsterdam want ze bleven strijden en gaven niet op. Erik Braal die tijdens de grote voorsprong van zijn ploeg als een dolle liep te coachen zakte tijdens de tweede helft steeds verder weg en bleef steeds vaker op zijn stoeltje zitten. Op het moment dat zijn ploeg het nodig had gaf hij niet thuis en zo verloor Bergen op Zoom de wedstrijd. En terecht overigens.

En dan Donar-Leiden. Bij het begin van de wedstrijd was al duidelijk dat Leiden met veel meer aanhang naar Almere was gekomen dan Donar. Eerlijk gezegd, een vervelende constatering want we hebben in Nederland tenslotte een naam hoog te houden. Laat er geen twijfel over bestaan, wij waren de favoriet voor deze wedstrijd en dat hebben we niet waar weten te maken. De voetjes staan weer volledig op de grond en de eerste van de twee mogelijke prijzen dit seizoen gaat aan onze neus voorbij. Terecht? Eerlijk gezegd, ja.

Leiden bestreed ons om een uitstekende manier. Een zoneverdediging die zo taai was dat er nauwelijks door te komen was. Daarnaast aanvallend een loepzuiver schot waardoor ze bijna de hele wedstrijd voor stonden en wij continue achter de feiten aanliepen. We hadden simpelweg geen gedegen antwoord op het spel van Leiden en ondanks het feit dat een zoneverdediging niet leuk is in dit spel, het werkt wel. Althans, in deze wedstrijd wel.

Al vroeg in de wedstrijd ging Aron er met een, op het oog, serieuze blessure aan zijn knie af en zoiets geeft toch een psychische knauw. Met twee blessures, JD, de andere met knieletsel, werd het doorwisselen een stuk minder en werd de druk op de basisspelers steeds groter. Noemenswaardig was de inzet en het karakter van Bauscher maar ook hij kon geen echte potten breken. Het aanvalsspel tegen de zone was niet flitsend, niet effectief en niet snel genoeg en dan voel je het bijna aankomen. En zo gebeurde het ook. Leiden won de wedstrijd en staat zondag in de finale.

En nu? Tja, dit is best heftig. Verliezen kan natuurlijk altijd maar deze wedstrijd was tot op heden de belangrijkste van dit seizoen. Oftewel, de druk om te winnen was nog nooit zo groot voor deze ploeg. En voor die missie zijn ze gezakt. Ervaring mag en kan niet de oorzaak zijn want Leiden had dat nog minder dan wij. Omgaan met druk en presteren op de momenten dat het echt moet vergt meer dan alleen goed kunnen basketballen. In het begin van dit seizoen heb ik met regelmaat geschreven over de leidersrol en met name het gebrek daaraan. Tot nu toe heeft het team daar nog goed mee kunnen leven en zijn de resultaten zoals iedereen weet goed. Maar, in deze halve finalewedstrijd was dit onderdeel misschien wel de doorslaggevende factor. Leiderschap, wie bepaalt en wie gaat voorop in de strijd. Wie laat zien dat het er nu om gaat en dat er meer moet gebeuren dan alleen maar een wedstrijd spelen. Wie heeft het vuur in de ogen en wie is bereid om tot het uiterste gaatje te gaan. Het antwoord: Danny Gibson. En ook een beetje zijn coach Toon van Helfteren.

Verliezen is nooit leuk maar deze doet wel flink zeer. Bah. En dan ook nog es in een verkeersfuik lopen waardoor de thuisreis een kwartier langer duurde dan normaal.

Tot slot, de NNB dacht blijkbaar dat de wereld een stuk vredelievender is dan dat vaak in de praktijk blijkt. Je haalt 4 grote ploegen met veel aanhang naar een sporthal en je denkt vervolgens dat je dat met 3 beveiligers aankan. Niet dus. Na het eerste relletje werden met spoed meer beveiligers naar de hal gehaald en zelfs de politie werd geïnformeerd. Een flinke inschattingsfout van de bond. Voor aanstaande zondag zal dit vast wel worden gecorrigeerd. Maar ach, wat maakt het ons ook uit. We zijn er niet bij en dat is kloten. Zwaar kloten!

1 opmerking:

  1. Hé Hj, da's inderdaad flink kloten en balen. En nou gaat onze deal natuurlijk ook niet door ... jullie de beker en wij de titel ... het wordt een super finale Play Off ... ik voel 't aan mijn water.
    Sterkte man, dit weekend.
    TvA

    BeantwoordenVerwijderen