maandag 1 maart 2010

010310: Programma voor 040310

Runs en het momentum

26 wedstrijden hebben we nu in de competitie gespeeld en daarvan zijn er 3 verloren. Nijmegen uit, Den Bosch thuis en.. Leiden thuis. 8 november speelden we hier de eerste van de twee te spelen thuiswedstrijden tegen Leiden en na verlenging stond er 82-87 op het scorebord.

Ondanks het verlies ligt die wedstrijd nog vers in het geheugen. Het was de eerste wedstrijd die we dit seizoen verloren en dat deed even pijn. 3510 bezoekers zagen toen een mooi duel wat na verlenging (75-75) pas een winnaar opleverde. Weet u het nog? Met nog 6 seconden te spelen in de reguliere speeltijd en drie punten achterstand nam JD een driepunter die prachtig door het netje gleed. In de verlenging daarna begonnen we nog goed met 5 punten voorsprong maar toen was het de ploeg uit Leiden die in het momentum kwam, de voorsprong pakte en uiteindelijk de punten wist binnen te slepen. Met 20 punten en 12 rebounds was het toen overigens meteen de laatste wedstrijd van Darian Townes die niet lang daarna GasTerra Flames verliet.

Leiden speelde een prima wedstrijd en vooral verdedigend zat het allemaal goed in elkaar. Coach Toon van Helfteren is een zeer ervaren coach die zijn ploeg uitstekend had voorbereid en dat leverde hem toen de punten op die ze hadden verdiend. Ondertussen is er veel gebeurd in de competitie waardoor de wedstrijd van vandaag een heel ander duel zal worden dan die eerste thuiswedstrijd tegen Leiden. De ploeg van coach Toon doet het goed in de eredivisie en heeft tot op heden 9 duels verloren. Samen met Den Bosch strijden ze momenteel om de derde positie in de competitie. Wij hebben tot op heden maar drie duels verloren en het doel van Donar is overduidelijk: altijd willen winnen en als koploper de reguliere competitie beëindigen. Met dat soort ambities moet je kunnen omgaan en vandaag kan de ploeg laten zien dat ze dat ook willen bewijzen. Als koploper in de eredivisie zijn we momenteel op de goede weg maar we zijn er nog niet. Elke wedstrijd willen we winnen en deze van vandaag misschien wel twee keer zo graag dan een willekeurige andere wedstrijd. Want we hebben vandaag iets recht te zetten. Verliezen is nooit prettig maar thuis tegen Leiden, nee, dat gebeurt ons geen tweede keer. Althans, garanties zijn er natuurlijk niet maar qua motivatie is dit wel een heel bijzonder duel.

Statistisch gezien blijkt dat Donar het in thuisduels beter doet dan in uitwedstrijden. De schotpercentages en de totaalscores liggen thuis hoger en dat is op zich natuurlijk geen verrassing. Basketbal is een spel van runs maken. Kom je in de flow dan is het zaak om die zo lang mogelijk vast te houden. En wat helpt dan het beste? Volle tribunes die met veel enthousiasme de ploeg steunen waardoor de spelers min of meer vleugels krijgen. Dat is één van de redenen waarom we het hier in Plaza zo goed doen. Ook wij als supporters moeten die momenten aanvoelen. Als het momentum er is gebeurt er echt iets met de ploeg en daar zijn wij een onderdeel van. Juist dan moeten we ons enorm laten horen en met name de verdedigende stops met veel enthousiasme toejuichen. Dit soort fases komen spontaan en het is dan zaak om ze zo lang mogelijk te laten duren. Met een paar goede runs op de juiste momenten moet het mogelijk zijn om ook vandaag de wedstrijd te winnen en Leiden zonder punten huiswaarts te laten gaan.

Eigenlijk zou je dit hele seizoen al een soort momentum kunnen noemen. Het gaat crescendo hier in Groningen en daar mogen we allemaal maar wat trots op zijn. Donar heeft een naam in de basketbalwereld die iedereen kent en dat zal ook nog heel lang zo blijven. Dit seizoen zijn de resultaten meer dan goed te noemen en dat willen we natuurlijk graag. Waar zal het allemaal toe gaan leiden? Niemand die het nu weet maar er is een kans dat we aan het einde van dit seizoen twee feestjes mogen gaan vieren. Om dat te bereiken moeten we de komende periode dat doen wat we de afgelopen maanden al zo vaak hebben gedaan. Blijven winnen en als team presteren. Niet alleen op het speelveld maar ook daarnaast. 1982, 2004, 2010.. op papier een mooie serie, we gaan ervoor!

1 opmerking:

  1. Ah, kijk eens aan; de eerste keer dat - in een officieel cluborgaan - het kampioenschap als doel wordt gesteld. Mooi zo!

    Impliciet weten we natuurlijk allemaal al langer dat het moet kunnen!

    BeantwoordenVerwijderen