dinsdag 30 maart 2010

300310: Marco en Erik ..

De eerste helft leek vanavond wel een verlenging van de wedstrijd van afgelopen vrijdag. Het lukt niet, het wilde niet en de spirit ontbrak. Tekenend was het verschil in rebounds in de eerste helft. 19 voor Bergen op Zoom waarvan 7 aanvallende tegen 12 van Donar waarvan één, ik herhaal, één aanvallende rebound. De spelers bleven lang weg in de pauze. Je kan je er wel iets bij voorstellen wat zich in de kleedkamers tijdens die 15 minuten heeft afgespeeld. Het had in ieder geval effect want het derde en het vierde kwart werden ruim (24-14 en 34-17) gewonnen

Het verliezen van de halve finale wedstrijd om de landelijke beker had voor beide teams nog duidelijk gevolgen. Zoiets gaat tussen de oren zitten en dat is niet zomaar meer weg. Het vertrouwen zakt deels weg en dat was de eerste helft goed te merken. Bergen op Zoom had het daar iets makkelijker mee omdat ze een uitwedstrijd speelden tegen de favoriet en dan is het vanuit een underdog positie iets relaxter ballen. Wat Marco in de rust van de wedstrijd allemaal heeft gezegd weten we natuurlijk niet maar de boodschap kwam in ieder geval aan. Reboundend hebben we de wedstrijd wel ruim verloren maar met 16 punten verschil winnen van de ploeg die dit seizoen zo goed begon is ruim voldoende.

3380 bezoekers zagen een aantrekkelijke tweede helft met een aantal prachtige acties en scores. Blue had zijn positie voor het driepuntsschot gereserveerd en daarvandaan deed hij de tegenstander pijn. Zijn twee rake schoten van afstand van hem beslisten de wedstrijd en toen was het over en uit voor Braal en zijn mannen. Erik Braal, een coach die momenteel niet echt lekker in zijn vel zal zitten. De geruchten dat hij volgend jaar naar Den Bosch vertrekt worden steeds sterker en misschien is dat wel de reden dat zijn ploeg de laatste tijd steeds minder presteert. Op de website van de Giants omschrijft men het zelfs met de woorden dat de ploeg geen haarscheurtjes vertoont maar grote breukvlakken. Een dramatische wedstrijd gespeeld in de halve finale tegen Amsterdam en vervolgens vandaag in de tweede helft weer helemaal ingestort. In de persconferentie wilde hij er niet veel woorden meer aan vuil maken maar hij had in ieder geval ‘werk aan de winkel’.

Ook Marco kwam nog even terug op de wedstrijd tegen Leiden van afgelopen vrijdag. Een gebrek aan ervaring was volgens hem de belangrijkste reden waarom we de finale niet wisten te bereiken. Daarbij stak hij deels wel de hand in eigen boezem. ‘Misschien heb ik ze niet voldoende voorbereid op die wedstrijd’, waren zijn woorden. We kunnen er meer dan 100 kwalificaties aan geven maar het feit blijft, die wedstrijd tegen Leiden ging ergens om en op het moment dat het moest was het resultaat onder de maat. Eén van de twee doelstellingen van dit seizoen is dus niet gehaald en dat telt. Het tweede doel, de finale van de Play-offs halen, ligt nog open. Tuurlijk, je mag eens een wedstrijd verliezen maar die halve finale was niet zomaar een wedstrijd. De belangen lagen hoog en de druk neemt dan duidelijk toe. Zoiets zit volgens mij grotendeels tussen de oren en daar is dus duidelijk nog werk aan de winkel.

Vervelend was wel uit uitvallen van Matt Haryasz. Het zag er allemaal nogal pijnlijk uit maar laten we hopen dat zijn blessure meevalt net als de schade van Aron. Aron blijkt niks ernstigs te hebben opgelopen en de verwachting is dat hij met een paar weken weer volledig inzetbaar is.

U20 werd nog even in het zonnetje gezet omdat zij wel de beker wisten te winnen. En terecht natuurlijk. De spaarzame seconden speeltijd die Sander en Mark Peter in de wedstrijd kregen waren met nadruk niet een afspiegeling van hun inzet en prestatie tijdens de wedstrijd van afgelopen zondag. Maar goed, wishfull thinking zullen we maar zeggen.

Zo, weer gewonnen van Bergen op Zoom. Dikke prima. In de competitie zetten we de lijn gelukkig door en dat geeft hoop en een goed gevoel voor de naderende Play-offs. Nu nog even een snelcursus mentale weerbaarheid en we kunnen ons gaan opmaken voor het toetje van dit seizoen. Let’s go for it!