donderdag 1 april 2010

010410: Ballen en Pech

Toch nog even terugkomend op de persconferentie van afgelopen dinsdag waarin Marco van den Berg en Erik Braal hun visie gaven op de wedstrijd maar ook een korte terugblik gaven op de halve finalewedstrijd in Almere. Beide coaches verloren tegen alle verwachtingen in hun wedstrijd en beide waren daar natuurlijk alles behalve gelukkig mee. En voor de helderheid, zij waren niet de enige.

In een verslag wat op internet verscheen werd de winnende coach Toon van Helfteren gevraagd hoe hij zijn team had voorbereid op het weekend in Almere. Daarin vertelde hij onder andere dat hij met zijn ploeg twee keer in Almere had getraind en daarbij ook met de ballen had gespeeld die tijdens de bekerwedstrijden werden gebruikt. Een slimme zet. Zoals u wellicht weet werd er in Almere met andere ballen gespeeld dan in de competitie en dat is voor spelers die dag in, dag uit met een basketbal bezig zijn toch wel handig om daar even aan te wennen. In de persconferentie van dinsdag zeiden Marco en Erik allebei dat het spelen met andere ballen ook een reden was waarom het allemaal niet zo ging zoals ze graag hadden gewild. Het schotpercentage van Donar in de wedstrijd tegen Leiden was laag en dat is over het algemeen toch hét middel waar je het tegen een strakke zoneverdediging van moet hebben. Leiden had daar duidelijk minder last van en de oorzaak zou dus best kunnen zijn dat zij die ballen niet voor het eerst in hun handen hadden. Toon van Helfteren had zijn ploeg dus gewoon goed voorbereid. Laten wennen aan een andere zaal en bovendien zijn team laten trainen met ballen die tijdens de wedstrijden zouden worden gebruikt. Vergelijk het maar met willekeurig elke andere baan. Het materiaal waar je dagelijks mee moet werken is van cruciaal belang voor goede en effectieve resultaten. Als dat materiaal opeens verandert moet je daar aan wennen en dat kost de nodige tijd. Het is natuurlijk niet gezegd dat de andere ploegen zich tijdens de halve finales niet goed hadden voorbereid maar dit onderdeel, trainen in Almere met de juiste ballen, gaf Leiden zeker een streepje voor.

Waarom hier nog even op terugkomen? Het lijkt al bijna weer een week geleden maar het vervelende gevoel is allesbehalve weg. De Beker is een prijs die recht geeft op Europese wedstrijden en de kans dat we volgend seizoen Europa in gaan is nu een stuk kleiner geworden. Daarvoor moeten we kampioen worden en dat zal zeker niet eenvoudig zijn. Als het hele team op volle sterkte de komende tijd zou kunnen presteren kan je spreken van een goede voorbereiding op de komende Play-offs maar helaas, niets is minder waar. Na Dourisseau en Royé is nu ook Haryasz voorlopig uitgeschakeld. Een flinke tegenvaller waar overigens niemand ook maar iets aan kan doen. Feit is wel dat met het verlies van deze center er anders gespeeld zal moeten worden en dat het scorend vermogen zakt.

In een week tijd is er dus best heel veel gebeurd en ziet de toekomst voor ons er opeens een stuk minder rooskleurig uit. Gelukkig zijn we niet de enige ploeg die met tegenvallers te maken heeft. Bergen op Zoom, u kent het verhaal vast wel. En Den Bosch? Gisteren na een week rust weer verloren, in dit geval in en tegen Amsterdam. De sfeer in Den Bosch is om te snijden. Spelers en coach liggen onder vuur en de fans zijn daar zeer ontevreden.

Maar goed, we moeten gewoon verder. Er uithalen wat er in zit en gaan voor het hoogst haalbare. De voorspelling die ik vorige week rond deze tijd in het hoofd had voor het verloop van de komende Play-offs is nu, zeven dagen later, in ieder geval gewijzigd. We gaan het allemaal zien en beleven. Laten we hopen dat er de komende dagen niet nog meer tegenvallers aankomen of vervelend nieuws te lezen is. Voorlopig is het wel even mooi geweest!

2 opmerkingen:

  1. HJ,

    Sterkte jongen. Maar je weet, gedeelde smart is halve smart ... want hier in het zonnige zuiden (DB) valt ook niet veel te juichen op dit moment. WE ZIEN ELKAAR IN DE FINALE !!!
    That's the spirit! Toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Had het al gehoord van je grote vriend (jvdn) dat Toon en z'n team de zaal in Almere 2 dagen voor een paar uur had afgehuurd, ieder team had natuurlijk kunnen informeren.... misschien was het beter geweest als de bond al de 4 teams de kans had gegeven om daar even te trainen.

    @Toine, van zo'n spirit hou ik wel :)

    BeantwoordenVerwijderen