maandag 26 april 2010

260410: Jeuk!

Johan van Haga stopt ermee en daarmee is eredivisiebasketbal in Rotterdam voorlopig ter ziele. In een goed artikel op powerforward.nl geeft van Haga zijn mening over de situatie en licht hij toe waarom hij tot deze conclusie is gekomen. Hij was de negativiteit rondom zijn ploeg meer dan zat en de lawine van gezeur heeft hem nu doen besluiten om zich helemaal terug te trekken.

Conclusie: wat een groot verliezer is deze man. Zijn plannen aan het begin van dit competitiejaar waren gewaagd en gedurfd. Met louter Nederlanders de competitie ingaan omdat hij helemaal klaar was met Amerikaanse spelers en bovendien samen met Maarten van Gent plannen had om Nederlandse basketballers goed te ontwikkelen en ze klaar te stomen voor het grote werk. Na één seizoen houdt hij het al weer voor gezien. De hoofdreden daarvoor is volgens hem de vele negatieve reacties die hij kreeg. Met name van de eigen aanhang maar ook van diverse ‘kenners’ die zich via internet uiten over de sport.

Meneer Van Haga heeft zich blijkbaar nooit gerealiseerd wat Topsport betekent. Topsport is niet alleen op een hoog platform acteren maar betekent ook dat alles wat er om de sport heen gebeurd door de buitenwereld onder een vergrootglas wordt gelegd. Topsport is niet alleen een wedstrijd spelen maar je ook realiseren waar je het voor doet, namelijk voor de fans! Fans willen binnen de topsportsport graag een deel zijn van hun club. Zich betrokken voelen, enthousiast worden over de prestaties en door weer en wind hun club blijven steunen. Topsport heeft ook heel direct met sponsoren te maken. Die willen in de picture komen, genoemd en geroemd worden. Nu is van Haga verbaasd dat de boze buitenwereld niet zo enthousiast was over zijn plannen. Deze wereldverbeteraar geeft nu de pijp aan Maarten (nee, niet aan Van Gent, althans, je weet maar nooit) omdat hij gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Dan heb je dus geen ballen.

Er waren mensen in de basketbalwereld waaronder coach Marco van den Berg die heel enthousiast waren over de plannen in Rotterdam. Daarbij maakte hij wel meteen de opmerking dat je zoiets niet in één jaar voor elkaar krijgt maar dat dit een plan voor meerdere jaren zou moeten zijn wil het leiden tot een positief en goed resultaat. Nou, de plannen zijn al na negen maanden gestrand en dus is de moeite helemaal voor niks geweest.

Dit soort mannen kunnen we dus missen als kiespijn. Zichzelf positioneren als wereldverbeteraars en zogenaamd bijzonder initiatiefrijk zijn maar zodra het een beetje begint te waaien, snel weer achter de voordeur vluchten. Bah, daar krijg je nou echt jeuk van.

De kans dat Rotterdam het komende seizoen nog eredivisie zal spelen is dus heel klein geworden. Maar er zijn meer clubs die moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Amsterdam, Zwolle, Nijmegen, het is nog maar afwachten of ze de financiële middelen zullen hebben om volgend jaar weer mee te doen. En wat te denken van Den Bosch? Het geld zal daar niet meteen een discussiepunt zijn maar de evaluatie van dit seizoen zal nog wel de nodige gevolgen krijgen. Donkere wolken boven het eredivisiebasketbal voor de komende jaren. Daar worden we natuurlijk niet zo gelukkig van.

Maar, first things first. Er zijn nog vier ploegen over. Wie wordt er kampioen 2010?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten