donderdag 29 april 2010

290410: Programma voor 010510

Nog vier ploegen over

De eerste ronde van de Play-offs vloog voorbij en vandaag gaan we dus beginnen aan de halve finale tegen Leiden. Alle vier wedstrijden van de kwartfinale eindigden in een 2-0 score waardoor er nu nog 4 kandidaten over zijn waarvan één zich straks landskampioen 2010 mag noemen.

De twee wedstrijden in de kwartfinale tegen Weert waren nogal verschillend. De thuiswedstrijd werd eenvoudig met 38 punten verschil gewonnen waarbij Weert het eerste kwart overigens nog wel wist te winnen (22-23). De uitwedstrijd van afgelopen zaterdag was een stuk moeilijker. Het was maar goed dat er weer een grote delegatie fans was meegekomen naar het verre Weert want hun verbale ondersteuning kon de ploeg goed gebruiken. Drie kwarten lang steeg de ploeg van coach Oliver boven zichzelf uit maar toen was de pijp helemaal leeg. Weert knakte en Donar denderde er als een stoomwals overheen. Het laatste kwart eindigde in 11-25 en daarmee was het behalen van de halve finale een feit.

Zo’n basketbaluitje op een prachtige zonnige zaterdag naar Weert is leuk. Diverse auto’s en een bus vol supporters waren naar Weert afgereisd en dan is de samenkomst voorafgaand aan de wedstrijd een leuke en gezellige happening. De laatste nieuwtjes en roddels werden uitgewisseld en de sfeer was optimaal. Niemand ging er vooraf al vanuit dat we het wel even zouden doen maar de kans dat we die wedstrijd zouden gaan winnen was statistisch gezien wel groot. Tijdens de pauze waren er toch wel een paar zorgelijke gezichten te zien want vijf punten achterstand was voor een Donarfan nou niet echt een aangename tussenstand. De opluchting tijdens het vierde kwart was groot en na afloop werd er dus wel even een klein feestje gevierd. De twee en half uur durende terugreis was vervolgens natuurlijk heel relaxed en voordat we het doorhadden waren we weer op veilige Groningse bodem aangekomen.

In de afgelopen week kon er door de ploeg rustig worden getraind en was er tijd om de blessures te laten herstellen. Matt en Steve hebben hard aan hun herstel gewerkt want het is de bedoeling dat we voorlopig nog wel even doorgaan met wedstrijden spelen. Van de clubs die inmiddels kunnen genieten van hun vakantie zijn er twee waarbij de resultaten van dit seizoen nu al tot stevige gevolgen hebben geleid. Peter Vogelaar, de man die verantwoordelijk is voor de ploeg uit Den Bosch, heeft zijn functie neergelegd en Johan van Haga, de financiële man van Rotterdam, geeft de pijp aan Maarten. Dat de basketbalwereld het moeilijk heeft is wel duidelijk maar dat zijn zorgen waar we de komende zomer ons wel druk over kunnen gaan maken.

Want vandaag start een nieuwe ronde! Leiden is de tegenstander en volgens veel kenners had deze confrontatie eigenlijk de finale van dit seizoen moeten worden. Leiden heeft een prima seizoen achter de rug en wist een paar weken geleden zelfs de Nationale Beker te veroveren. Wat betreft die bekerstrijd hebben we met de ploeg van Toon van Helfteren nog wel een appeltje te schillen. In de komende wedstrijden zullen we zien wie echt de sterkste is. De ploeg die als eerste in deze serie drie wedstrijden heeft gewonnen staat in de finale en mag zich dan gaan opmaken voor een best-of-seven tegen Bergen op Zoom of Leeuwarden.

Een prettige bijkomstigheid van deze halve finale is dat ook Leiden een grote en fanatieke aanhang heeft. Natuurlijk niet zo groot als het aantal Donar-supporters uit Groningen en omstreken maar wel een groep die, net als wij, hun club met gedrevenheid en respect ondersteunt. Dat maakt deze serie nu al mooi. Want laten we eerlijk zijn, topsport moet je beleven met supporters die hun club door weer en wind blijven steunen en dat maakt deze sport juist zo leuk. Basketbal in Groningen leeft al jaren volop en nu komt het rendement daarvan weer nadrukkelijk naar voren. Iedereen wil er bij zijn en alle fans hebben zich terdege goed voorbereid op deze Play-offs. Komende donderdag krijgt Leiden bij hun thuiswedstrijd de kans om te laten zien wat basketbalsfeer is en twee dagen later verplaatst het hele circus zich weer terug naar Grunn.

We zijn erbij. De halve finale om het landskampioenschap 2010. In de competitie verloor Leiden 14 wedstrijden en wij verloren er 3. Maar vanaf nu gaat het ook om andere dingen. Nu gaat het om kracht, concentratie en slimheid. Spanning, sensatie en actie.. dat is Play-off basketbal! Veel kijkplezier gewenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten