dinsdag 20 april 2010

200410: Programma voor 220410

Favoriet

Geen discussie. Met drie verloren wedstrijden in de competitie hebben we met 66 punten de eerste plaats behaald en staan we met kop en schouders aan de leiding van de ranglijst. Dan is de conclusie simpel en eenvoudig, we gaan vandaag als favoriet aan de Play-offs van dit seizoen beginnen.

De laatste twee uitwedstrijden van de competitie waren niet zomaar een paar willekeurige duels. Den Bosch en Leiden werden beide in eigen huis verslagen en dat is natuurlijk een prima voorbereiding op de komende weken. Beide tegenstanders wisten ons in de competitie hier in Martiniplaza een keer te verslagen en daardoor zijn ze allebei toch een beetje anders dan alle andere tegenstanders. Dat het in Den Bosch momenteel niet echt lekker loopt is wel duidelijk. Coach Van Gent heeft zich een zware klus op de hals gehaald en heeft door het blessureleed zelfs Jos Frederiks weer de schoenen laten aantrekken terwijl die onlangs was gestopt met ballen om zich als assistent-coach verder nuttig te maken. Leiden is helemaal een apart verhaal. De ploeg onder leiding van Toon van Helfteren wist ons in Almere in de halve finale te verrassen en pakte vervolgens de Nationale beker. Een knappe prestatie die zeker de complimenten verdient.

Zoals u wellicht weet zijn onlangs tijdens het gala in Amsterdam de seizoensprijzen uitgedeeld. We zullen ze hier niet allemaal bij langsgaan maar de belangrijkste ‘titels’, MVP en coach van het jaar, gingen beide verrassend naar de club uit Leiden. Matt Haryasz werd als enige speler van Donar verkozen als de center van het All Starteam. Of deze verkiezingen nu het juiste beeld geven van het verloop van de hele competitie is aan een ieder om dat zelf te beoordelen. Waarschijnlijk heeft het resultaat van de Bekercompetitie bij de beslissers wel een grote rol gespeeld. Feit is dat de belangrijkste prijs van het seizoen in de komende weken toegekend zal worden aan de ploeg die vanaf nu de minste wedstrijden verliest en daarmee de kampioen van het land zal gaan worden.

36 wedstrijden hebben we in competitieverband dit seizoen gespeeld en daarvan zijn er drie verloren. Bergen op Zoom eindigde als tweede met twaalf verloren wedstrijden. De ploeg die met twaalf gewonnen wedstrijden als achtste in de competitie is geëindigd is Weert, de tegenstander van vandaag in deze eerste wedstrijd in de kwartfinale van de Play-offs. De regels zijn duidelijk, wie in deze ronde twee wedstrijden wint gaat door naar de halve finale. Daarmee wordt de druk op het resultaat enorm opgevoerd want een wedstrijd verliezen kan nu meteen betekenen dat het seizoen is afgelopen en dat de zomerperiode wel heel erg lang gaat duren. Als koploper en favoriet hebben we het thuisvoordeel in de hele serie veiliggesteld en dat scheelt natuurlijk een stuk. Maar nu moet het gebeuren. Nu kunnen we ons geen misstap meer veroorloven en nu moeten we laten zien dat we ook echt de beste zijn.

Columnist Ronald van Dam noemt op de website van onze tegenstander van vandaag de ploeg onder leiding van coach Oliver van Kempen ‘anoniem’ en verwacht niet dat de club het ver zal schoppen in de Play-offs. Of hij gelijk heeft weten we binnen een paar dagen. Feit is dat dit soort wedstrijden compleet anders zijn dan de voorgaande duels. De spelers weten allemaal dat deze periode van het jaar het belangrijkste is als professioneel basketballer. Nu moet je als individu én als team laten zien dat je bestand bent tegen de druk en dat je boven jezelf kan uitstijgen. Dat is ook waar Macro en Hein Gerd de laatste tijd hard aan hebben gewerkt. Beide heren hebben de ervaring om met deze omstandigheden om te gaan. De ploeg is er nu absoluut klaar voor en heeft er enorm veel zin in.
Voor u als supporter betekent dit dus ook dat het nu moet gebeuren. We hebben het hele jaar ons kunnen voorbereiden op deze periode en het rendement daarvan moet nu naar boven komen. Als een volle Martiniplaza volledig achter de ploeg gaat staan is er voor de tegenstander bijna geen houden meer aan. Wij zijn de zesde speler van het team die de ploeg de vleugels geeft die ze nu zo goed kunnen gebruiken. Laat u horen, geniet van de wedstrijd en help Donar naar de overwinning. En zaterdag zien we elkaar natuurlijk weer in Weert!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten