woensdag 6 oktober 2010

061010: Programma voor 091010

Let’s get started!

Ja, het gaat weer beginnen. Na de thuiswedstrijd tegen het sterke Kazan zijn we nu klaar voor de eerste thuiswedstrijd van de competitie. Er zullen nog veel wedstrijden volgen want, zoals u weet, de prijzen worden pas in mei verdeeld en tot die tijd is de hoogst haalbare uitgangspositie voor de play-offs het ultieme doel. Afgelopen zondag werd de eerste uitwedstrijd in Bergen op Zoom gespeeld en die werd meteen ook met zeven punten verschil gewonnen. Het spel was nog niet op het niveau zoals we dat al regelmatig van de ploeg hebben gezien maar de eerste punten zijn binnen en daar gaat het om.

De ambities van GasTerra Flames voor dit seizoen zijn helder. Verbeteren ten opzichte van het afgelopen jaar en de doelen zijn daarbij duidelijk geformuleerd. We gaan voor het winnen van de dubbel, het landskampioenschap en de Beker. Daarnaast willen we in Europa duidelijk ons gezicht laten zien en zo ver mogelijk zien te komen. Gezonde ambities die horen bij een topploeg die na het winnen van de play-offs van het afgelopen jaar verder wil groeien en zich verder wil ontwikkelen. Coach Marco van den Berg was daar in zijn seizoensvooruitblik ook heel helder over. Zijn nieuwe thema, het jaar van Donar, de Heerschappij, sluit daar ook naadloos op aan. Op de site van GasTerra Flames kunt u over dat nieuwe thema de details terugvinden en het nog eens rustig lezen.

Het basketbalseizoen begon meteen met een prachtige strijd tussen twee teams die qua afstand en begroting ver van elkaar verwijderd zijn maar wel allebei hoge ambities hebben. De strijd in de voorronde van de Euroleague tegen Kazan was mooi en aantrekkelijk, maar helaas konden we tegen het kapitaalkrachtige Russische team geen potten breken en werden beide duels verloren. Kazan verloor vervolgens verrassend van het Belgische Charleroi waardoor de kans aanwezig is dat we in het vervolg van het Europese avontuur de Russische ploeg nogmaals gaan tegenkomen. Ondanks het feit dat de belangstelling bij het thuisduel wat tegenviel was het voor de aanwezigen een lust voor het oog om dit Russische team met een paar miljonairs in de gelederen in Groningen te kunnen bewonderen.

Na die twee wedstrijden tegen Unics Kazan moest de ploeg de competitie afgelopen weekend beginnen in en tegen Bergen op Zoom. De World Class Aviation Academy doen het dit jaar met hun nieuwe coach Wierd Goedee en zijn de competitie niet echt sterk begonnen. Ook het publiek in het diepe zuidwesten moest blijkbaar nog even wennen aan het feit dat de competitie reeds is begonnen want de belangstelling was matig. Naast de 35 Donar-fans waren er maar weinig supporters van de thuisploeg komen opdraven en mede daardoor was er niet echt sprake van een basketbalsfeer. Zeker in ogenschouw nemend dat deze twee ploegen een paar maanden geleden nog in de finale van de Play-off’s stonden.
Het spel van beide ploegen tijdens deze zondagmiddagwedstrijd was niet indrukwekkend te noemen. Bovendien lag het spel erg vaak stil omdat het arbitrale trio met regelmaat de fluit hanteerde waardoor de aantrekkelijkheid van het duel er zeker niet groter op werd. Na 40 minuten speeltijd was onze score hoger dan die van de Giants en dus werden de eerste punten van dit seizoen in de grote spelersbus meegenomen naar Groningen. Bijzonder was het om te zien dat Tim Blue, vorig jaar nog kampioen in Groningen, weer op het oude nest is teruggekeerd en zijn minuten nu speelt voor de ploeg uit Bergen op Zoom. Hij wist het applaus dat hij van de supporters uit Groningen bij zijn opkomst kreeg wel te waarderen en dat is natuurlijk ook logisch. Afgelopen jaar was hij één van de mannen die Groningen in extase bracht na het behaalde landskampioenschap en zoiets vergeten wij natuurlijk niet zo maar omdat je nu opeens een ander shirt draagt.

Voor ons is het vandaag de tweede competitiewedstrijd en de eerste thuiswedstrijd. Voor onze tegenstander is het duel van vandaag reeds hun vierde wedstrijd in korte tijd. Weert begon de competitie met een dikke nederlaag in Zwolle. Tijdens die wedstrijd had Weert last van veel blessures waardoor de ploeg niet kon brengen wat nodig was. De tweede wedstrijd, thuis tegen Leiden, werd door Weert met 12 punten verschil gewonnen. Glenn Stokes was met 28 punten de beste man van het veld en zo werd de slechte start van de competitie weer enigszins goed gemaakt. Afgelopen donderdag speelde Weert in Leeuwarden hun derde wedstrijd.
Qua coaching is er dit seizoen bij Weert een verandering doorgevoerd. Oliver van Kempen heeft er voor gekozen om een stapje opzij te zetten waardoor Terence Stansbury nu de hoofdcoach is. Van Kempen is als assistent nog wel betrokken bij het eerste team en richt zich vooral op de begeleiding van de Nederlandse talenten. De ambities van de ploeg zijn voor dit seizoen ook helder. Men gaat voor een positie bij de eerste vier. Een gezonde ambitie die het beste van de ploeg naar boven zal moeten halen. Vandaag kunnen we zien of coach Stansbury samen met zijn mannen op de goede weg zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten