zondag 10 oktober 2010

101010: Programma voor 121010

Sport en sfeer

Het feit dat we vandaag tegen de ploeg uit Nijmegen kunnen aantreden mag best als bijzonder worden beschouwd. Afgelopen zomer waren spannende tijden voor de club die haar hoofdsponsor zag verdwijnen en binnen afzienbare tijd op zoek moest naar andere financiële middelen. Er zijn meer clubs in de eredivisie die onlangs, of zelfs nu nog steeds, dit soort problemen hebben gehad, maar de club uit Nijmegen heeft het mogelijk gemaakt en doen gelukkig weer volop mee.

‘Magixx playing for KidsRights’ heet de club nu volledig. Een hele mond vol. Veel individuele kleine sponsoren en bedrijven, waaronder ook uit Groningen, hebben afgelopen zomer een helpende hand toegestoken om het basketbal in Nijmegen ook voor dit seizoen veilig te stellen. En gelukkig met succes. Ze doen het dit seizoen niet met één grote sponsor maar met meerdere sponsoren die langs deze weg ook een financiële ondersteuning geven aan KidsRights in haar kinderhulpprojecten waarin kwetsbare kinderen een stem en perspectief geboden worden.

Nee, Nijmegen was niet de enige club die het de afgelopen maanden zwaar had. Heeft u bijvoorbeeld de berichtgeving vanuit Den Bosch gevolgd? Die club moest om verschillende redenen drastische maatregelen nemen om het hoofd boven water te houden. Sterker nog, spelers en coaches moesten een groot deel van hun salaris inleveren om te kunnen blijven spelen. Ook daar zijn nu bijna alle problemen opgelost en kunnen ze weer gewoon aan de bak. Er loopt nog wel een rechtszaak die tot vervelende consequenties zou kunnen leiden, maar laten we hopen dat men er uit komt.
Tja, het zit financieel allemaal niet mee. De sport heeft het zwaar qua sponsoring. Dat zie je in alle takken van sport en het basketbal heeft daar natuurlijk ook mee te maken. Bedrijven hebben al genoeg aan zichzelf en staan niet te trappelen om grote bedragen aan sponsoring te besteden. Wat dat betreft mogen wij onze handjes in Groningen dichtvouwen en blij zijn dat wij onze zaakjes goed op orde hebben. Rond de 1500 seizoenkaarthouders, meer dan 180 businessclubleden en gemiddeld meer dan 2800 bezoekers per wedstrijd. Qua zaalsporten halen we daarmee de hoogste aantallen en zelfs menig betaald voetbalorganisatie zou jaloers zijn op dit soort gegevens. Eén van de belangrijkste ingrediënten voor deze feiten is sportief succes. Afgelopen seizoen werden we voor de derde keer landskampioen en iedereen mocht, sterker nog, moest het weten. Donar leeft als nooit te voren en daar zijn we allemaal heel trots op. De ploeg bleef dit jaar nagenoeg bijeen en werd zelfs versterkt met de komst van Bekkering en Turek.

Toch draait het niet alleen om de sportieve prestaties. Basketbal gaat ook over sfeer, vermaak en plezier. Het is een avondje uit en iedereen die bijvoorbeeld de play-offs van afgelopen seizoen heeft gevolgd weet wat dat betekent. Natuurlijk is winnen het doel, maar er is meer. Bij welke sport zie je tegenwoordig dat muziek tijdens de wedstrijd eigenlijk onmisbaar is? Of dat elke eredivisie basketbalclub wel aanvullend vermaak heeft in de vorm van cheerleaders of een mascotte? Het hoort erbij. Spanning, sensatie en actie aangevuld met vermaak en entertainment. Dat maakt deze sport zo mooi en aantrekkelijk. Neem maar eens iemand die nog nooit bij basketbal is geweest mee naar een wedstrijd en de kans is rond de 90% dat diegene het als zeer vermakelijk zal ervaren. En we doen het allemaal samen. Het team, de organisatie en de supporters weten allemaal wat hun aandeel is en gezamenlijk is het meestal een groot feest. We zingen, klappen en genieten van het dynamische spel. Het ultieme toetje heeft u op 28 mei van dit jaar kunnen meemaken. Met z’n allen naar de Grote Markt om daar het team te huldigen na het behaalde landskampioenschap. Gelukkig hebben we de foto’s en de videobeelden nog maar de eigen beleving is toch het allermooist.

Vandaag willen we weer een stap zetten richting dat doel. De weg is lang en zwaar maar we gaan er voor. Elke wedstrijd staat op zichzelf maar het doel is helder. Het jaar van Donar, de Heerschappij. Geniet ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten