vrijdag 7 mei 2010

070510: Programma voor 080510

De derde wedstrijd

1-1 of 0-2? Productietechnisch was het onmogelijk om de uitslag van afgelopen donderdag in dit boekje mee te nemen dus daar kunnen we u helaas niet over berichten. Feit is, wat de huidige stand ook is, vandaag zal er een heel belangrijke wedstrijd worden gespeeld hier in Martiniplaza.

Precies een week geleden werd de stand door Leiden op 0-1 gezet en die uitslag van de eerste wedstrijd in deze halve finale deed in Groningen pijn. In een verslag van die wedstrijd werd gesproken over het verschil tussen ‘mogen’ en ‘moeten’. Een treffende omschrijving tussen de verschillende belangen van deze twee ploegen die allebei maar wat graag in de Finale zouden willen staan. Na de zeer succesvol afgesloten competitie is nu weer duidelijk merkbaar dat Play-off basketbal toch heel wat anders is. De belangen liggen bij elke wedstrijd een stuk hoger en een misstap is nauwelijks meer te begaan. In ons geval, kijkend naar de ambities die in het begin van dit seizoen zijn uitgesproken, liggen die belangen in ieder geval hoger dan bij de ploeg van coach Toon. Dat brengt dus onder andere met zich mee dat alle ogen met name op Donar zijn gericht. Kunnen we voldoen aan het verwachtingspatroon dat er leeft en zijn we bestand tegen de druk die dat met zich meebrengt. Na die eerste wedstrijd kon je vaststellen dat die missie op dat moment niet geheel succesvol bleek. In bijna alle categorieën (schotpercentage, rebounds, assists en driepunters) scoorden we minder dan Leiden en daarmee verloren we de wedstrijd met negen punten verschil. Aan de oorzaken en de gevolgen daarvan is in de afgelopen week hard gewerkt waardoor we vanavond ongetwijfeld een heel ander duel zullen gaan zien.

‘Als je wint heb je vrienden’, de titel van een bekend liedje van het duo Brood en Vrienten. Het suggereert dat je geen of minder vrienden zou hebben als je verliest. In ons geval is dat in ieder geval niet waar. De reden daarvoor is simpel. Echte supporters blijven de ploeg door weer en wind steunen en dat verandert niet opeens doordat het, door wat voor omstandigheden dan ook, even tegenzit. Natuurlijk zijn we wel allemaal doordrongen van het feit dat het positief doorkomen van deze ronde een ambitie is en daar sluit ook niemand de ogen voor. Waar zit dus zeer waarschijnlijk de crux? In die eerder genoemde omstandigheden.
Moeten winnen is iets anders dan mogen winnen. Dan gaan er namelijk andere dingen meespelen in het spel. De spanning is groter, de belangen enorm en het resultaat cruciaal. In de sportwereld is dit een zeer vaak voorkomend fenomeen. Hoe dichter bij de top, hoe groter de spanning en hoe meer de ogen van de toeschouwers gefocust zijn op de prestaties. De uitdaging als sporter is dan om die spanning gepast te ondergaan en vervolgens alles te doen waar je goed in bent om het gestelde doel te bereiken. Niets menselijks is ook een sporter vreemd dus dat een situatie waarbij de belangen zeer hoog liggen ook tussen de oren gaat zitten is zeer verklaarbaar.

Doen wat je moet doen en daar gewoon van genieten. Massa’s sportpsychologen zijn in het verleden al betrokken geweest om sporters hiervan te overtuigen. Dat die boodschap niet altijd aankomt is begrijpelijk maar toch is dit het enige wat telt. Bovendien heeft men bij teamsporten het voordeel dat je er niet alleen voor staat en dat je elkaar kan motiveren en stimuleren om samen tot grootse daden te komen. Maar goed, genoeg diepgang voor nu, vandaag moet het gewoon gebeuren!

4040 bezoekers waren een week geleden aanwezig bij het eerste duel tegen Leiden. Vandaag zal dat aantal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn waarbij ongetwijfeld ook weer een groep supporters uit Leiden aanwezig is. Vorige week kreeg die kleine groep Leidenaren bij de kleinste voorsprong van hun team de zaal stil en dat gebeurt ons hier niet zo vaak. Vandaag moet dat anders! NU zitten we in money-time en NU moeten we laten zien wat we waard zijn. Niet richting de tegenstanders of de scheidsrechters, nee, we zijn supporters van Donar en daar zijn we voor gekomen. Vandaag moet er een punt gemaakt en gezet worden. Dat is ons enige doel. Laat je horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten