vrijdag 14 mei 2010

140510: Programma voor 150510

Finale!

Zo, vandaag beginnen we aan de mooiste periode van dit basketbalseizoen. Na Weert en Leiden te hebben verslagen zijn we nu helemaal klaar voor de volgende tegenstander. Natuurlijk weten we al lang dat het Bergen op Zoom is geworden maar eigenlijk maakt het helemaal niks uit. Zoals Marco het al regelmatig heeft gezegd, we willen gewoon elke wedstrijd winnen en dat geldt dus ook in deze finale.

Alle andere ploegen uit de eredivisie zijn al met vakantie en sommigen van hun zijn zelfs al weer terug van weggeweest. Dat geldt dan met name voor de spelers van Rotterdam en Zwolle want het lijkt al een eeuwigheid geleden dat de reguliere competitie werd afgesloten en zij niet meedoen aan deze Play-offs. Vervolgens was Weert de volgende ploeg die redelijk vroeg het seizoen moest beëindigen. Daarna was Leiden een tegenstander van formaat. Na het voor ons vervelend verlopen finaleweekend om de nationale beker was de serie tegen Leiden één om niet snel meer te vergeten. Natuurlijk hadden we tegen de ploeg van coach Toon van Helfteren iets recht te zetten en voor die missie zijn we nu ruimschoots geslaagd. Geen kwaad woord over de ploeg uit Leiden. Met mannen als Gibson en Boxley had de ploeg veel kwaliteit in de gelederen en wisten ze het ons erg moeilijk te maken. Uiteindelijk was het vooral de fysieke belasting die de doorslag gaf. Al het hele seizoen trainen Marco en Hein Gerd op een bijzonder hoog en intensief niveau en daarvan kunnen nu de vruchten worden geplukt. Dat is wat topsport ook zo mooi maakt. Dagen, weken en maanden wordt er toegewerkt naar die belangrijkste momenten waarop de inzet en het harde werken op trainingen gaat resulteren in succes. Dat succes hebben we behaald doordat we nu in de finale staan. Wie nu als eerste vier wedstrijden wint is de terechte kampioen van Nederland en iedereen mag het dan ook weten!

Groningen is weer compleet in de ban van het basketbal. In de afgelopen maanden was het vooral het voetbal dat nog de aandacht trok van alles en iedereen in stad en ommeland maar dat is nu duidelijk anders. Voor de echte Donarsupporters is er natuurlijk al tijden niks anders dan basketbal maar nu weet het hele Noorden dat Donar in de picture staat. ‘GasTerra Flames is de naam maar Donar het gevoel’. Vraag een willekeurig persoon naar de naam Donar en geheid dat minstens 90% zal antwoorden dat Donar de naam is van het basketbalteam uit Groningen. En oh, wat zijn we trots op ons cluppie. De hype wordt naarmate de Play-offs verder verlopen steeds groter en iedereen wil er maar wat graag bij zijn. Logisch en begrijpelijk. De historie van onze club is al vele jaren geleden begonnen en dat kunnen we van onze tegenstander in deze serie niet echt zeggen. Maar, een grote historie of niet, vandaag beginnen we aan een serie wedstrijden die tussen twee ploegen gespeeld zal worden en die het allebei ook simpelweg hebben verdiend om hier aan mee te doen. Ja, onze historie, onze hal en onze aanhang is een stuk groter maar dat zijn maar randverschijnselen want het gaat om het resultaat van de te spelen wedstrijden.

Je comfortabel voelen, dat is wat Marco in de halve finale naar voren bracht om je steeds beter en relaxter te voelen om het beste uit jezelf te kunnen halen. In het begin van de halve finale was duidelijk te merken dat spanning al snel tussen de oren kan gaan zitten en dat zal vandaag ook niet anders zijn. Natuurlijk voelen de spelers de druk van het moeten presteren maar dat geldt voor beide ploegen. Nu is er geen sprake meer van een favoriet of van een underdog positie. Nee, deze twee ploegen hebben verdiend de finale behaald en gaan nu sportief strijden voor het landskampioenschap. Die sportiviteit hoort bij sport. Niet alleen op het speelveld maar ook langs de kant. De manier waarop beide supportersgroepen in de halve finale met elkaar omgingen verdient een grote pluim. Zo hoort dat natuurlijk ook maar helaas zien we maar al te vaak dat bij andere sporten dit soort dingen nog wel eens uit de hand willen lopen. Gelukkig hebben wij daar geen last van! Het zou de beleving van het basketbal meteen een stuk minder leuk maken.

Vandaag wedstrijd één van de grote Finale en vandaag beginnen we aan het heerlijke toetje van dit seizoen. Een toetje waar iedereen zin in heeft en waar iedereen klaar voor is. Na minimaal vier en maximaal zeven wedstrijden weten we waar het feest zal gaan uitbarsten. Wordt het Groningen? Die kans is 50% maar wat hebben we er nu al zin in….!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten